Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
480693
Complexnummer
480167 - Weldam
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82846/148
Kadastrale aanduiding
Markelo C 2567
Poortweg 1, 7475 MK te Markelo

Omschrijving

BOERDERIJ. Rode bakstenen van oorsprong 18de-eeuwse en 19de-eeuwse recent gerestaureerde boerderij (toponiem: 'Modder'), bestaande uit een woongedeelte (zuidzijde) en stal (noordzijde) onder een zadeldak, waarvan de schilden naar onderen uitzwenken. Het dak is aan de bovenzijde met riet en aan de onderzijde met rode pannen gedekt. De topgevel is aan weerszijden met houten verticale delen bekleed. Aan de ZO-zijde van het woongedeelte de bovenkamer: een aanbouw onder met rode pannen gedekt zadeldak, die oorspronkelijk waarschijnlijk tot in de 18de eeuw teruggaat.

Links in de voor(zuid-)gevel van het woongedeelte de toegangsdeur met 12-ruits bovenlicht. Aan de linkerzijde een 15 ruits schuifvenster en rechts twee schuifvensters met 35-ruitsindeling. In de linkergevel van het woongedeelte van links naar rechts een zes-ruitsvenster, een deur, een 24-ruitsvenster (van recente datum) en een zes-ruitsvenster. Aan de rechtergevel van het woongedeelte links een vier-ruitsvenster en rechts hiervan drie dubbele vier- ruitsvensters. In de korte zuidzijde van de aanbouw links een 16-ruitsschuifvenster en rechts een deur met drie-ruits bovenlicht. In de haaks op de voorgevel van het woonhuis geplaatste westgevel van de aanbouw een 28- ruits venster. In de oostgevel twee dubbele vier-ruitsvensters.

Centraal aan de entree(noord-)zijde van de stal een getoogde dubbele poort met sluitsteen met de initialen W.M.I.B. en het jaartal 1821. Links en rechts hiervan een getoogd zes-ruitsvenster. Aan de linker en rechter zijde van deze gevel een getoogde deur. In de linker en rechter zijde van de stal vijf getoogde zes-ruitsvensters.

Alle schuiframen hebben luiken voor de onderramen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 480167. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1821
1821
exact