Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
496583
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82713/52
Kadastrale aanduiding
Zierikzee L 533
Wandeling 6, 4301 JT te Zierikzee

Omschrijving

Inleiding

Half vrijstaand villa-woonhuis, genaamd Parklust, twee lagen hoog onder afgeplat schilddak in overgangsstijl; volgens gedenksteen werd in 1911 de eerste steen gelegd. Het pand is gebouwd in opdracht van een aannemer, die vervolgens ook de buurpanden nr. 7, 8 en 9 bouwde. Het is gesitueerd op de voormalige stadswallen. Vrijstaand op het erf bevindt zich een jongere garage die niet onder de bescherming valt.

Omschrijving

Half vrijstaand pand op vrijwel rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen hoog onder afgeplat schilddak gedekt met geglazuurde rode tuile du nord. Aan de voorgevel bevindt zich rechts een twee bouwlagen hoge hoekrisaliet met trapgevel, voorzien van hoeklisenen. De linker zijgevel is voorzien van een gemetselde erker met daarop een balkon met gemetselde balustrade. Aan de achtergevel bevindt zich een één laag hoge uitbouw, reikend tot aan de Sint Joostmeet, waar zich de achterdeur met smeedwerk raamhekje bevindt. De voor- en zijgevels zijn opgetrokken in gladde rode strengperssteen in kruisverband, gedecoreerd met gevelbanden en boogblokjes in crême kleurige baksteen; achtergevel en uitbouw in grijze kalkzandsteen met rode banden. De dubbele dorpelstenen (c.q. waterlijsten) en de plintlijst bestaan uit groen verglaasde profielstenen; de dorpelstenen aan de achtergevel zijn versoberd. Boogtrommels boven de kozijnen in voor-, zij- en achtergevel zijn voorzien van tegelvullingen. Het gepleisterd fries aan de voorgevel is voorzien van de naam Parklust. De trapgevel heeft obelisk-vormige bekroningen. De voorgevel is voorzien van een geprofileerde bakgoot op een lijst van profielstenen en de linker zijgevel van een sobere bakgoot op klossen met geel bakstenen fries; rechter zijgevel met gietijzeren goot; achtergevel voorzien van twee gietijzeren vergaarbakken voor hemelwater. De entree bevindt zich in een hoekrisaliet van de voorgevel en is voorzien van een dubbele paneeldeur met stolpnaald en ruiten; bovenlicht met glas-in-lood en centraal een wapenvoorstelling. De entreenis is voorts voorzien van een groen verglaasde stenen borstwering.

Het pand is voorts voorzien van drie stel dubbele houten deuren met ruiten: erkerdeuren, balkondeuren (deze met gekleurd glas-in-lood in bovenlicht) en deuren in de zijgevel. Enkelvoudige en samengestelde deur- en raamkozijnen; deze laatste met schuiframen; indelingen grotendeels vereenvoudigd; T-vensters in de achtergevel en op verdieping van het achterste deel van de zijgevel. De achtergevel is uitgevoerd als een afgeknotte topgevel die doorloopt tot het platte dak. Het vrij rijke interieur dateert uit het tweede decennium van de 20-ste eeuw met ondermeer eenvoudige stucwerkplafonds op begane grond en eerste verdieping; marmeren schouwen met tegeltableau's, originele deuren, dubbele schuifdeuren, waaronder die van voorkamer naar erker met geslepen ruiten met Jugendstil-achtige motieven; in de benedenhal ondermeer borstwering uit wit tegelwerk met geprofileerde bruine bovenlijst, originele houten trap en leuning; badkamer met origineel tegelwerk.

Tuinmuur met poort in kalkzandsteen; evenzo het daaraan gebouwde schuurtje met plat, gewapend betonnen, dak, met daartegenaan kolenberging. Op het achtererf staat een vrijstaande, gemetselde regenwaterput. De woning maakt onderdeel uit van een relatief klein gedeelte van de voormalige stadswallen, dat bebouwd is.

Waardering

Fors, rijk uitgevoerd villa-woonhuis met bijzondere vormgeving, met voor de bouwtijd karakteristiekedecoraties en materiaalgebruik.

Bouwlokatie van belang als voorbeeld van een ontwikkeling (het bebouwen van de wallen), die bij verschillende voormalige vestingsteden voorkomt. Als zodanig bezit het villa-woonhuis architectuur en cultuurhistorische waarde en is het van belang voor het aanzien en de stedebouwkundige ontwikkeling van de stad.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1911
exact
MRS-aanv.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden
MRS-aanv.