Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
499022
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82645/18
Kadastrale aanduiding
Gronsveld B 3181
Rijksweg 45, 6247 AA te Gronsveld

Omschrijving

Inleiding

Met elementen van Art Nouveau in 1906 in opdracht van notaris Habets uit Eijsden gebouwde VILLA. De villa is vrijstaand gesitueerd aan de Rijksweg in de kern Gronsveld.

Aan de achtergevel werd in 1920 een aanbouw gerealiseerd.

De bijbouw van een garage is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De villa heeft een in de lengterichting geplaatste L-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak en een schilddak met leien in Maasdekking. De erker in de frontgevel wordt afgedekt met een koepeldak met leien.

Ruime aandacht voor decoratieve details en een doordachte bouwkundige detaillering. Segmentboogvormige en rechthoekige houten T-vensters. Voorgevel voorzien van ronde torenachtige erker met koepeldak. Aan de achtergevel een uitbouw in een bouwlaag met een zadeldak. Tevens aan de achtergevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak uit 1920, met dakterras voorzien van houten balustrade. In de rechterzijgevel in de eerste bouwlaag een venster van recentere datum. Groot dakoverstek met zaagtanddecoraties in hout. De eerste bouwlaag van het pand bezit horizontale banden in natuursteen. Ramen eerste bouwlaag afgedekt met een stalen latei aan weerszijden opgelegd op natuursteen, en een houten afscherming aan de bovenzijde.

Raamdorpels met een lichte ronding in natuursteen en voorzien van een opstaande rand met overloopkanaal. De entree in de linkerzijgevel bestaat uit een dubbele deur en zijvensters met Jugendstil motieven en met een houten luifel. Op de linkerzijgevel een smeedijzeren muuranker in de vorm van een S. Smeedijzeren hekwerk tussen kolommen van natuursteen.

Waardering

De villa bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de villa aan de situering aan de Rijksweg en daarmee van betekenis voor het aanzien van dit deel van Gronsveld. De villa is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1906
exact
vervaardiging
1900
1900
globaal
MRS-aanv.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver
Art Nouveau
invloeden
MRS-aanv.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Habets ; Limburg
opdrachtgever
MRS-aanv. notaris te Eijsden