Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
505567
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82984/63
Kadastrale aanduiding
Amsterdam Z 84
J.J. Viottastraat 34, 1071 JS te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Aan J.J. Viottastraat gelegen deel van op een L-vormige plattegrond op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat in 1917 opgetrokken blok van vijf geschakelde EENGEZINSWONINGEN in Amsterdamse School-stijl naar een ontwerp van G.F. La Croix in opdracht van H. van der Schaar. Aan de zijde van Cornelis Schuytstraat een in Amsterdamse School-stijl vormgegeven TUINHEK.

In 1977 veranderd tot dependence van H.A.V.O.-school voor meisjes 'De Breitner' door J.M. Bantjes.

Omschrijving

Aan de J.J. Viottastraat gelegen woning bestaande uit drie bouwlagen en gebouwd onder een geknikt door rode pannen gedekt dak met bewerkte gootlijst. Onder de gootlijst een eveneens bewerkt fries.

In de linkertravee beganegronds en op de eerste verdieping een licht naar buiten kragende driehoekerker omgeven door een inspringende bakstenen omlijsting met in drieën verdeelde vensters met ruitvormig onderverdeelde bovenlichten. De brede houten raamposten van deze vensters zijn voorzien van decoratief snijwerk.

De middentravee met beganegronds en op de verdieping twee eenruitsvensters waarvan de bovenlichten beganegronds ruitvormig en op de verdieping verticaal zijn onderverdeeld.

In de rechtertravee diepgelegen paraboolvormige en geknikte entree omgeven door een in decoratief metselwerk uitgevoerde omlijsting. Rechthoekige deur waarin klein raam met door een Andreaskruis onderverdeeld paraboolvormig bovenlicht. Rechts van de entree eenruitsvenster met ruitvormig onderverdeeld bovenlicht. Op de eerste verdieping in de rechtertravee twee eenruitsvensters met verticaal onderverdeelde bovenlichten. De ramen in de dakkapellen zijn ruitvormig onderverdeeld met smalle verticaal onderverdeelde bovenlichten.

De gevel is verder voorzien van decoratief metselwerk.

Waardering

Deel van bouwblok van belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Tevens van beeldbepalend belang als onderdeel van een bouwblok dat gelegen is op de hoek van Cornelis Schuytstraat en J.J. Viottastraat.

Bovendien van belang in het oeuvre van G.F. La Croix.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis