Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506435
Complexnummer
506430 - Wagnerhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82899/127
Kadastrale aanduiding
Kralingen D 7851
Vijverlaan 71 k6, 3062 HJ te Rotterdam

Omschrijving

Omschrijving villa Parsifal:

Vrijstaande VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teefelen (1904-1906), deel uitmakend van het complex Wagnerhof en opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, gesitueerd ten westen van het noordelijke uiteinde van de vijver. Op de voorgevel bevinden zich de naamaanduiding "Parsifal", een erker met balkon en op de noordoostelijke hoek op de begane grond een hoog rechthoekig venster met houten onderverdeling en afgeronde beglazing. De ingang, met luifel van ijzer en glas, bevindt zich in de noordelijke zijgevel. Rechts hiervan een uitbouw ten behoeve van het trappenhuis. Hier zijn in de gevel ter hoogte van de begane grond en de eerste verdieping drie smalle hoge rechthoekige vensters opgenomen die elk in hoogte iets verspringen. Ook de zuidelijke zijgevel springt licht naar voren waarbij op de begane grond een hoog rechthoekig venster met houten onderverdeling is opgenomen, met afgeronde beglazing.

Aan de achtergevel is een uitbouw met erker op de begane grond en op de eerste etage een erker met daarnaast een balkon.

Voor het overige gelden dezelfde kenmerken als beschreven in de complex-omschrijving WAGNERHOF onder monumentnummer 506431.

Waardering:

Villa als onderdeel van de Wagnerhof van algemeen belang wegens architectuurhistorische, stedebouwkundige en cultuurhistorische waarde alsook ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506430. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1904
1906
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver
in sobere vorm

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Teeffelen, J. van ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur