Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506666
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82639/147
Kadastrale aanduiding
Maastricht A 5552
Herbenusstraat 132, 6211 RH te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS in de gesloten wand van de Herbenusstraat, 1904-1905. Eclectische bouwstijl, met diverse Jugendstil-elementen. Gebouwd in opdracht van J.B.H. Klijnen, naar ontwerp van de Maastrichtse architect A. Deussen, tegelijkertijd met de panden 130a-b en 134. Het bijgebouwde tuinhuisje en de rolluiken aan de voorgevel zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Woonhuis op L-vormige plattegrond. Hoofdvolume van twee bouwlagen plus zolder- en souterrainverdieping aan de straatzijde, gedekt door een samengesteld mansarde- en zadeldak met rode muldenpannen, verzonken tussen scheimuren. Bakgoten op consoles, dakkapellen met overstek op houten consoles, dakkapel op het dakvlak aan de achterzijde. Uitbouw van twee bouwlagen onder plat dwars op de achtergevel, uitgevoerd in ringovensteen.

Asymmetrische lijstgevel van twee bouwlagen, verticaal geleed door drietrapsgewijs uitlopende lisenen met stucornamenten, die in een boogfries eindigen. Elke boog is voorzien van een gestucte sluitsteen.

Geprofileerde rusticaplint met kelderopeningen. Hardstenen deurtraptreden. Bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband, met rode venster- en deurlijsten, gele bakstenen en zandstenen speklagen. Drie geornamenteerde korbelen met leeuwekopjes dragen een balkon met siersmeedwerk. De rondboog van het balkonkozijn is voorzien van een meerkleurige strek en heeft een gestucte sluitsteen met bouwjaaraanduiding "anno 1905". Figuratief meerkleurig siermetselwerk onder de vensterdorpels.

In de eerste bouwlaag van de voorgevel een rechthoekige houten deur in een segmentboogvormige lijst met meerkleurig vlechtwerk in het vulstuk, figuratief smeedijzeren beslag, Jugendstil-paneelornament, verticaal ingedeeld bovenlicht met achtruits roedeverdeling; rechthoekige houten T-vensters in segmentboogvormige lijsten, meerkleurig vlechtwerk in de vulstukken, vierruits bovenlichten, vierruits geleding boven de dorpel.

In de tweede bouwlaag een rondboogvormig houten kruisvenster met achtruits roedeverdeling in het bovenlicht; een aanzienlijk rondboogvormig houten balkonkozijn met dubbele deur, zijlichten en door de Jugendstil beïnvloede kozijngeleding. Rechthoekige houten T-vensters met vierruits bovenlicht in de dakkapellen.

In de achtergevel een dubbele terrasdeur met verticaal gelede bovenlichten, segmentboogvormig dubbel houten kruiskozijn met verticale bovenlichtgeleding. In de uitbouw segmentboogvormige houten T-vensters en een segmentboogvormige houten buitendeur.

De achtertuin is voorzien van een ommuring met steunberen.

Grotendeels in originele staat verkerend INTERIEUR, waarin onder meer de gepolychromeerde stucrozetten, de gestucte kooflijsten, de paneeldeuren, drie zwartmarmeren haardpartijen en de tegelvloeren van keuken en gang van belang zijn.

Waardering

Het woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de bouwstijl, vanwege de betrokkenheid van architect A. Deussen, vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit, het bijzondere materiaalgebruik, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.Het woonhuis is gesitueerd in het Maastrichtse singelgebied en als zodanig verbonden met de uitbreiding en het aanzien van de stad.

Bovendien is er sprake van een hoge mate van gaafheid van ex- en interieur en bestaat er een belangrijke relatie met de structurele en visuele gaafheid van het Maastrichtse singelgebied.

Het pand beschikt over een bovenregionale architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1904
1905
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
met diverse Jugendstil-elementen

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Deussen, A. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur
Klijnen, J.B.H. ; Limburg
opdrachtgever