Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507071
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82633/95
Kadastrale aanduiding
Enkhuizen E 4065
Handvastwater 10, 1601 PR te Enkhuizen

Omschrijving

Inleiding

STOLPBOERDERIJ met kenmerken van het Noordhollandse type, gesitueerd aan de oostzijde van het Handvastwater met de noklijn evenwijdig aan de straat. De stolpboerderij dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 19de eeuw.

N.B. De rechterzijde van de boerderij is gewijzigd, evenwel zonder het monumentale karakter van de boerderij te schaden.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder schilddak met in hoofdzaak zwarte en rode Hollandse pan. In de top heeft het schilddak een blauwe Hollandse pan.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een enkel vierkant met vier pijlers en een dekbalkgebint. Aan de noordzijde van het vierkant bevindt zich de dars, aan de oost- en zuidzijde de koestal (met grup) en aan de westzijde (voorzijde) de woning.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een gecementeerde plint. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de muurankers zichtbaar.

De asymmetrische voorgevel (W) is hoger dan de aansluitende linker- (N) en rechtergevel (Z) en heeft een houten kroonlijst. De voorgevel heeft een breedte van acht vensterassen. De eerste as bevat een dubbele houten deur met twee glaspanelen. De tweede tot en met de vijfde as bevatten houten schuifvensters met een zesruitsroedenverdeling. De zesde as bevat een houten paneeldeur met glaspaneel en bovenlicht. De overige twee assen bevatten getoogde koestalvensters met een ijzeren roedenverdeling.

Op de verdieping zet de vierde as zich voort in het venster van de houten dakkapel. De dakkapel heeft aan weerszijden een houten wang en een overstekend zadeldak dat bedekt is met een zwarte Hollandse pan. Het zadeldak heeft geschulpte houten windveren, alsmede een houten makelaar.

De linkerzijde (N) heeft ter rechterzijde een origineel houten schuifvenster met zesruitsroedenverdeling.

De achterzijde (O) heeft ter linkerzijde een originele houten deur met glaspaneel en bovenlicht.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst in een stedelijke context uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1875
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver