Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507170
Complexnummer
507166 - Woninggr.Nuinhof annex w.gr.Station
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82826/168
Kadastrale aanduiding
Nuth C 5171
Parallelstraat 2, 6361 XL te Nuth

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande ARBEIDERSWONING van de Woninggroep Nuinhof, 1919, in een traditionele, door de chaletstijl beïnvloede bouwtrant. Gebouwd in opdracht van de Bouwvereniging 'Nuth Vooruit' voor spoorwegarbeiders van het nabijgelegen spoorwegemplacement, naar een ontwerp van architect N.J. van Tiene te Maastricht. De vrijstaande woning is gesitueerd in het zuidoostelijke deel van de woninggroep en heeft enkele renovaties en wijzigingen ondergaan. Alle sedert 1919 gerealiseerde aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

\t

Omschrijving\t

Arbeiderswoning met gedeeltelijke souterrainverdieping, twee bouwlagen en zolderverdieping op een, vanwege een uitbouw van één bouwlaag onder plat, L-vormige plattegrond. Het hoofdvolume wordt gedekt door een zadeldak met rode Hollandse pannen van recenter datum. Luifelgoten, bekleed met groene trespa, steunend op aanzienlijke houten consoles.

In baksteen opgetrokken gevels, gemetseld in halfsteens verband. Gepleisterde voorgevelplint. Bakstenen dorpels, segmentboogvormige strekken. Geel pleisterwerk in de venstervulstukken en de topgevel.

Vernieuwde rechthoekige vensters en deuren in hout en kunststof, waarin de oorspronkelijke indeling en/of kleine roedeverdeling niet is gehandhaafd. Deze vensters zijn geplaatst in segmentboogvormige lijsten met vulstukken. De vensters van de eerste bouwlaag zijn voorzien van rolluiken.

Asymmetrisch ingedeelde gevel aan de straatzijde. In de eerste laag twee rechthoekige vensters met bovenlicht als ook een rechthoekige houten deur met bovenlicht. In de tweede laag twee rechthoekige vensters met bovenlicht.

Blinde zijgevels. Sobere achtergevel, oorspronkelijk met een kruiskozijn in de segmentbooglijst van de eerste laag, een rechthoekig vensterkozijn in de tweede laag.

Waardering

Deze spoorwegarbeiderswoning van de woninggroep Nuinhof is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling met een voor de regio aanzienlijke innovatieve typologische waarde. De architectuurhistorische waarden van de woningen worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect N.J. van Tiene, de esthetische kwaliteiten van diens complexontwerp, door het materiaalgebruik en de ornamentiek.

De woning is van bijzondere betekenis vanwege de situering, die verbonden is met de ontwikkeling c.q. uitbreiding van dorp en streek; het pand is van belang voor het aanzien van dorp c.q. streek en beschikt over een historisch-ruimtelijke relatie met het nabijgelegen spoorwegemplacement. De woning beschikt voor wat betreft het exterieur over een redelijke architectuurhistorische gaafheid en is van groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien is deze spoorwegarbeiderswoning in een bovenregionaal perspectief zowel architectuurhistorisch als typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507166. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1919
1919
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Chalet-stijl
invloeden