Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507198
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82829/6
Kadastrale aanduiding
Schimmert C 1892
Hoofdstraat 26, 6333 BJ te Schimmert

Omschrijving

Inleiding

HERENHUIS, ca. 1910, in een door de chaletstijl beïnvloede traditionele bouwtrant. Het herenhuis is vrijstaand gesitueerd. De in 1968 aan de linkerzijgevel aangebouwde praktijkruimte en de L-vormige aanbouw aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De hoofdmassa van het herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en een zolderverdieping en wordt afgedekt met een afgeplat schilddak met tuiles du nord. Twee dakkapellen.

Symmetrisch ingedeelde frontgevel. Middenrisaliet met entree wordt bekroond door een topgeveltje met insteekkap dwarsrichting en een houten overstek. Entree met authentieke dubbele houten paneeldeur en een twaalfruits bovenlicht. Vier traptreden. Het venster in tweede bouwlaag van het middenrisaliet is rondboogvormig en heeft een kruisvormige tracering in baksteen en hardsteen. Het topgevelvenster is eveneens rondboogvormig en voorzien van een zesruits roedeverdeling.

Het rechterdeel van de rechterzijgevel en het linkerdeel van de linkerzijgevel lopen uit in een topgevel.

Tegen de middenas van de achtergevel een uitbouw in twee bouwlagen onder een plat dak. Deze middenas loopt eveneens uit in een kleine topgevel.

In het linkerdeel van achtergevel is in de eerste bouwlaag een venster en deur van recentere datum geplaatst.

Rechthoekige houten en kunststof T-vensters met achtruits bovenlichten, hardstenen dorpelstenen en lateien en deels voorzien van segmentboogvormige strek.

Waardering

Het herenhuis bezit architectuurhistorische waarden wegens de algemene importantie voor de regionale architectuurgeschiedenis, vanwege de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het herenhuis aan de dominante situering aan de Hoofdstraat en is daarmee van groot belang voor het aanzien van Schimmert. Het herenhuis is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege de regionale architectuurhistorische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1915
globaal
verbouwing
1968
1968
exact
aanbouw praktijkruimte

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Chalet-stijl
invloeden