Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507301
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82857/93
Kadastrale aanduiding
Hoogeveen O 9094
Hoofdstraat 24, 7901 JP te Hoogeveen

Omschrijving

Inleiding

Woonhuis (thans woonhuis/winkel/werkplaats) in 1902 gebouwd naar ontwerp van architect J. Carmiggelt in eclectische trant met Neo-Renaissance elementen. Het pand ligt met de voorgevel direkt aan de straat; aan de linkerzijde (Z) een smeedijzeren toegangshek. Het pand is onderdeel van de karakteristieke eind 19e, begin 20e eeuwse lintbebouwing aan de voormalige Hoogeveensche Vaart in het centrum van Hoogeveen. De bescherming richt zich op het exterieur en delen van het interieur; aan de achterzijde een recente aanbouw en een schuur die buiten de bescherming vallen.

Omschrijving

Woonhuis van twee bouwlagen, opgetrokken in baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak, gedekt met tuile-du-Nordpannen. Voorgevel met hardstenen plint, speklagen en beeïndiging door een brede daklijst met metselmozaiek en een brede geprofileerde gootlijst op consoles. De linker twee traveeën (ZO) risaleren ten opzichte van de rechter travee (NO) met dubbele paneeldeur met smeedwerk onder rondboogvormig drielicht; balkon met hardstenen platform en smeedijzeren balustrade op gemetselde consoles en balkondeuren onder bovenlicht.

In het risalerende deel op beide bouwlagen twee schuifvensters in verblendstenen omlijsting met gepleisterde details, onder hanekammen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Vensters op de begane grond met persiennes onder rand siermetselwerk (recente reclame). Onder de -over de gevel doorgetrokken- hardstenen lekdorpels metselmozaiek in bak- en verblendsteen.

Zijgevels met staafankers; linkergevel (Z) met twee kruisvensters en driedelig venster met hardstenen lekdorpels.

In de achtergevel op de verdieping drie kruisvensters met bovenlicht.

INTERIEUR

Voorhuis met rijke stucplafonds, oorspronkelijke vensterbanken, blinden en deuren. De oorspronkelijke indeling is grotendeels intakt.

Waardering

Woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp - met name de detaillering van de voorgevel-, de hoge mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur. In relatie met de omringende bebouwing van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in het bijzondere gebied langs de voormalige Noordelijke kanaalarm in het centrum van Hoogeveen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1902
1902
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Carmiggelt, J ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur