Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507303
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82857/91
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hoogeveen O 524
Hoofdstraat 9, 7902 EA te Hoogeveen

Omschrijving

Inleiding

Woonhuis (later museum Venendal) gebouwd in eclectische trant met neorenaissance elementen, kreeg in 1888 haar huidige verschijningsvorm. In de noordgevel zijn 3 jaartalinscripties ingemetseld: 1653, 1857, 1888. 1653 zou de aanduiding van het eerste bouwjaar kunnen zijn; in 1857 vond een verbouwing plaats en werd het kantoortje aan de zuidzijde van het huis gebouwd. In 1888 liet het echtpaar Rahder-van der Lely Venendal het huis nog eens ingrijpend verbouwen. De kelder is een restant van de vroegste geschiedenis van het gebouw. Het pand ligt met de voorgevel direct aan de straat en is onderdeel van de karakteristieke eind 19e- en begin 20e-eeuwse lintbebouwing aan de voormalige Hoogeveensche Vaart in het centrum van Hoogeveen. Aan de zuidzijde grenst het pand met kantoortje aan het belendende perceel.

Omschrijving

Woonhuis van één bouwlaag, opgetrokken in baksteen op gepleisterde plint vanuit T-vormige plattegrond; voorhuis onder afgeknot schilddak, achterdeel onder afgeknot zadeldak, gedekt met platte Friese en Hollandse pannen.

Symmetrisch ingedeelde voorgevel met gepleisterde plint met spaarvelden en diamantkoppen, geprofileerde dak- en gootlijst. Afgeschuinde hoekpartijen, zwaar omlijst door gepleisterde pilasters met spaarvelden en decoraties, bekroond door puntgeveltje onder steekkap met gepleisterde daklijst en pironnen. Middenpartij met entree, balkon op consoles en uitgemetselde dakkapel, geflankeerd door gepleisterde pilasters als omschreven. Dubbele paneeldeur met smeedwerk onder rondboogvormig bovenlicht in rondboogportiek met sluitsteen en diamantkoppen in de boog; hardstenen stoep. Dubbele balkondeuren onder getoogd bovenlicht. Ter weerszijden van de entree twee getoogde H-vensters. Alle vensters en de balkondeuren met gepleisterde omlijsting met fronton en bolbekroningen.

Noordelijke zijgevel met sierankers en getoogde T-vensters onder segmentboog met siermetselwerk. Het smallere grotendeels gepleisterde achterdeel met staafankers, keldervensters met diefijzers en verschillende typen vensters; aan de zuidgevel een deur met vierruits bovenlicht. In de achtergevel een hooiluik.

Tegen de zuidelijke zijgevel een aanbouw onder zadeldak met Hollandse pannen, windveer, piron en een goot op klampen. Voorgevel met gemetselde hoeklisenen, een hoog getoogd schuifvenster onder segmentboog; erboven een vierruits rondboogvenster onder rollaag.

INTERIEUR

Oorspronkelijke indeling; centrale hal met rondboogdeur en pleisterwerk, kamers met stuc- en balkenplafonds, schouwen, deuren, vensteromlijsting, blinden; 17e-eeuwse kelder.

Waardering

Woonhuis van architectuur-, en cultuurhistorisch belang vanwege de bouwstijl, de hoge mate van gaafheid van ex- en interieur en de bouwgeschiedenis; in relatie met de omringende bebouwing van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering in het bijzondere gebied langs de voormalige Hoogeveensche Vaart.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1888
1888
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Renaissance elementen