Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507321
Complexnummer
507320 - Nyengaerde
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82855/144
Kadastrale aanduiding
Dwingeloo M 624
Westeinde 14, 7991 RV te Dwingeloo

Omschrijving

Inleiding

Herenhuis gebouwd in 1930 in een traditionalistische stijl. Gevelsteen met opschrift: de eerste steen gelegd door I.E.C. Westra van Holthe december 1930.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken herenhuis, twee bouwlagen met een afgeknot schilddak belegd met pannen; vier schoorstenen met grindbetonnen kappen; achterste dakvlak met dakkapel waarin een gekoppeld vierruits vensters. Gevelopbouw in metselwerk, ruime vensters met uitkragende lijst aan bovenzijde en brede daklijst met geprofileerde goot op klossen. Symmetrische voorgevel met gemetselde top in het midden; royale vensters met vierruits bovenlichten en uitkragende lijst aan bovenzijde. Verdieping met ruime zesruits vensters met uitkragende lijst. Rechts een serre met gemetselde onderbouw en een oorspronkelijke vensterindeling; bovenzijde met gootlijst op klossen. Rechterzijgevel heeft naast de serre een hooggeplaatst wc-raam en een venster als in voorgevel; verdieping met balkondeuren , wc-raam en een zesruits venster. Achtergevel met links terrasdeuren voorzien van zij- en bovenlichten, een gangdeur met stoep. Rechts daarvan een platte aanbouw waarin onder meer rechtgesloten vensters en een paneeldeur met stoep en aan de noordzijde een gekoppeld vierruits venster. Rechts van de aanbouw een keukenvenster met vierruits bovenlicht. De verdieping heeft links twee zesruits vensters; een groot gekoppeld achtruits venster (trappenhuis) en een drievoudig gekoppeld venster. De noordelijke gevel heeft een symmetrisch hoofdindeling met centraal een stoep, een paneeldeur met een op klossen geplaatste luifel waarboven een vierruits bovenlicht. Aan weerszijden een venster met vierruits bovenlicht; verdieping met drie zesruits vensters.

Waardering

Herenhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de sociaal-economische en historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het Westeinde, van belang vanwege het ontwerp en het materiaalgebruik alsmede van belang vanwege de ligging in het beschermde gezicht Westeinde. Tevens is het pand hoofdelement van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507320. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden