Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507479
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82849/136
Kadastrale aanduiding
Vriezenveen L 2633
Westeinde 547, 7671 GB te Vriezenveen

Omschrijving

Inleiding

HERENHUIS van Ruslandgangers met rijk gedecoreerde voorgevel in Hollandse neo-renaissance stijl. In Twente werd de handel in de loop van de negentiende eeuw één van de belangrijkste bestaansbronnen. Terwijl de fabrikanten zorg droegen voor de verkoop van de stoffen hielden de Vriezenveners de distributie in eigen hand. Vanuit Vriezenveen werd vooral veel gehandeld met Rusland, met name St. Petersburg.

Na de tweede wereldoorlog is aan de NO-hoek een praktijkruimte aangebouwd, die voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang is.

Omschrijving

Monumentaal herenhuis in machinale baksteen opgetrokken vanaf een vierkante plattegrond over twee bouwlagen onder afgeknot met Muldenpannen gedekt schilddak. Het pand staat op een gepleisterde plint en heeft een kroonlijst met gootklossen rondom.

De voorgevel (N) wordt geleed door twee forse risalieten aan weerszijden van een smalle vensteras met entreepartij op de begane grond. De gevel is horizontaal geleed door een cordonlijst en speklagen. Alle gevelopeningen hebben segmentbogen met gepleisterde sluit- een aanzetstenen.

Het rechter risaliet wordt afgesloten door een trapgevel met klauwstukken en rolwerk en op de dekplaten obelisken en bolornamenten. Op de begane grond en de verdieping een drielicht venster, gescheiden door een balkon. Het linker risaliet heeft op de begane grond een drielicht en op de verdieping een tweelicht venster. Het risaliet wordt afgesloten door een dakkapel met fronton. De zij- en achtergevel(s) hebben nauwlijks een architectonische geleding. Tegen de rechter zijgevel bevindt zich de grote houten serre onder lessenaardak. Aan de achterzijde is de gevelcompositie ondergeschikt gemaakt aan de dispositie van de achterliggende vertrekken. In het interieur verkeert de centrale hal nog in vrijwel oorspronkelijke staat. Tussen tochtportaal en hal deuren met geëtst glas. In enkele vertrekken is de detailering intact, bestaande uit stucplafonds, lambrizeringen en kasten.

Waardering

Herenhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de bewoners- en oprichtingsgeschiedenis en de betekenis die deze heeft gehad voor Vriezenveen

- de architectonische vormgeving van met name de voorgevel

- de beeldbepalende ligging aan het Westeinde

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden