Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507809
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82788/195
Kadastrale aanduiding
Ambt-Delden B 2064
Meijerinkveldkampsweg 10, 7495 VB te Ambt Delden

Omschrijving

Inleiding

Aan de rand van het bos gelegen grote BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE uit 1838, "Erve Dubbelink", die behoort bij het landgoed Twickel. De naam verwijst naar de oude havezathe Dubbelink die in de nabijheid van de boerderij stond en die in 1751 in bezit van Twickel kwam. Nadat de havezathe was afgebroken is op enige afstand in 1838 deze boerderij gebouwd. Waarschijnlijk is dit één van de eerste Twickelboerderijendie niet meer als een los hoes is gebouwd maar met een afscheiding tussen het woonen bedrijfsgedeelte. Opvallend is dat de voor de boerderijen van Twickel zo karakteristieke wolfeinden bij deze boerderij ontbreken. De boerderij staat evenwijdig aan de openbare weg met de voorgevel naar het zuiden gericht. Een lage heg langs de weg vormt de erfscheiding. Voor de boerderij een eenvoudige siertuin met zandstenen put. Op het erf aan de achterzijde van de boerderij staan twee schuren die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn.

Omschrijving

Grote boerderij van het hallehuistype waarvan de gevels boven een plint van Bentheimer steen zijn opgetrokken in bruine baksteen. Het geknikte zadeldak is met rode Hollandse pannen gedekt. Aan de voorgevel (Z) rust het sterk overstekende wolfeind op schoren.

Op de nok en in het oostelijke dakschild gemetselde schoorstenen. In de voorgevel (Z) met beschoten top een opgeklampte deur onder een twaalfruits bovenlicht en een groot samengesteld venster onder een geprofileerd natuurstenen lijstje.

De onderramen zijn afgehangen met luiken in de Twickelkleuren zwart en wit. Het vieren achtruitsvenster aan weerszijden zijn eveneens voorzien van Twickelluiken. De vensterpartijen in de zijgevels (O en W) van het woonhuisgedeelte en de stalvensters in het bedrijfsgedeelte zijn vernieuwd. Onder de beschoten top in de achtergevel (N) baanderdeuren met stiepel onder een rondboog met witte sierstenen tussen gietijzeren stalvensters onder rondbogen en twee rechtgesloten staldeuren. Inwendig bevat de boerderij een uitzonderlijk grote tegelkamer met de originele balkenzoldering. De wanden bestaan boven het betegelde gedeelte met de oorspronkelijke wandbetimmering uit vertikale eikehouten planken. De haard tegen de noordwand is uitgerust met een zwarte gemarmerde schoorsteenmantel en Twickelhaardplaat.

Waardering

Grote boerderij van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de historisch-functionele relatie met het landgoed Twickel

- de voor Twickel bijzondere houten topgevels

- de redelijke mate van gaafheid van het ex- en interieur

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1838
1840
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden