Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507810
Complexnummer
507545 - Twickel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82789/41
Kadastrale aanduiding
Ambt-Delden B 1384
Bornsevoetpad 2, 7495 VM te Ambt Delden
Bornsevoetpad 4, 7495 VM te Ambt Delden

Omschrijving

Inleiding

JACHTOPZIENERSWONING "Casa Nova" in Engelse cottagestijl, behorend bij het landgoed Twickel. Het oorspronkelijk symmetrische huis uit 1878 is waarschijnlijk in de jaren tien van deze eeuw aan de westzijde uitgebreid met twee traveeën. De Engels georiënteerde decoraties op de windveren zijn identiek aan die van de kasteelboerderij.

Het is goed mogelijk dat de Engelse architect W.S. Weatherley ook betrokken was bij de verbouwing van de jachtopzienerswoning. Het pand dat nu als dubbel woonhuis in gebruik is, ligt in het bos langs het Bornsevoetpad. Dit is de as die vanuit het noordwesten op de voorgevel van het huis Twickel is geprojecteerd. Inwendig is de jachtopzienerswoning sterk gewijzigd.

Omschrijving Het pand heeft één bouwlaag onder een sterk overstekend riet gedekt samengesteld zadeldak. Het aan de achterzijde verlengde dakschild is met antracietgrijze en rode Hollandse pannen gedekt. De windveren zijn versierd met accoladevormige decoraties in Engelse stijl. De gevels van het oudste gedeelte (1878) zijn boven een plint van Bentheimer steen opgetrokken in bruine baksteen en de aanbouw uit het begin van deze eeuw in rode strengpers. Ter hoogte van de vijfzijdige erkerpartij met mezzanino aan de voorgevel (N) aan de achtergevel (Z) een risaliet onder uitkragende steekkap.

De hoeken van het huis en de erker zijn versierd met gepleisterde blokken. Alle vensters in het pand hebben een roedenverdeling. De entrees tot de woningen bevinden zich in de achtergevel. Dwars op het uiteinde van de nok aan de westzijde staat een grote gemetselde schoorsteen en op het schilddak boven de erker een ronde natuurstenen schoorsteenpijp.

Waardering Jachtopzienerswoning behorend bij het landgoed Twickel van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de historisch-functionele relatie met het landgoed Twickel

- de op Engelse cottages geïnspireerde bouwstijl en detaillering

- de redelijke mate van uitwendige gaafheid

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507545. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) jachtopzienerswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1878
1878
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden