Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508307
Complexnummer
508306 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82678/17
Kadastrale aanduiding
Middelburg L 4729
Middelburg L 4727
Middelburg L 4728
Verwerijstraat 51, 4331 TB te Middelburg
Verwerijstraat 53, 4331 TB te Middelburg

Omschrijving

Omschrijving

Dubbel schoolgebouw met symmetrische opbouw één verdieping hoog met kap. Langwerpig, rechthoekige middendeel met korte dwarsvleugels aan uiteinden. Opgetrokken uit roodbruine baksteen, diverse verdiepte muurvelden; natuurstenen vensterdorpels, hoekblokken, stoepjes en traptafels. Symmetrische voorgevel (zuidgevel) met brede langsgevel met aan weerszijden een korte dwarsvleugel met blinde, getrapte topgevel. Topgevels met op begane grond drie blinde raamnissen; in top gemetselde spitsboogvorm en getrapte gevelbekroning. Langsgevel met reeksen smalle hoge vensters en twee aan twee 4x2 ruits schuiframen. Twee identieke risalerende ingangspartijen: elk voorzien van trapgevel en dwarskapje;originele, dubbele houten toegangsdeur met bovenlicht; natuurstenen naamplaat met "Lager Onderwijs" en in top rond venster.

Zijgevels (langsgevels oost en west) met reeks schuiframen, waarvan enkele vervangen door draairamen met roedeverdeling.

Achtergevel met reeks van achttien 3x5 ruits schuifvensters, waarvan enkele vervangen door draairamen met roedeverdeling.

Zadeldak op langsgevel en zadeldak met schild aan achterzijde, alles gedekt met gesmoorde tuile du nord pannen; eenvoudig geprofileerde houten daklijst met stenen gootklosjes.

In interieur indeling enigszins gewijzigd, maar nog wel herkenbaar.

Waardering

Dubbel schoolgebouw, hoofdonderdeel van het complex. Van typologisch en architectuurhistorisch belang en van waarde vanwege gaafheid van met name exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508306. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1893
1893
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden