Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508331
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82679/151
Kadastrale aanduiding
Middelburg L 2961
Koepoortstraat 4, 4331 SL te Middelburg

Omschrijving

Inleiding

Herenhuis in 1908 vrijwel geheel nieuw gebouwd op de restanten van een afgebroken pand. Opdrachtgever was de heer H.T. Terry; uitvoerder de firma P. Krijger & Zoon te Middelburg.

Gebouwd in geometrische Art Nouveau. Onderdeel van een gesloten gevelwand.

Omschrijving

Herenhuis op rechthoekige plattegrond met aan achtergevel enkele aanbouwsels. Twee bouwlagen hoog met een kelder en een kapverdieping; mansardedak gedekt met rode hollandse pannen; aanbouwen aan achterzijde met plat.

De symmetrische voorgevel is opgetrokken uit gele en rode baksteen en voorzien van natuurstenen plint vensterbanken, lateien, stijlen, gedenksteen, daklijst en bolbekroning op hoeken. Begane grond met centrale ingangspartij onder gemetselde rondboog met houten uitgesneden voordeur, boven- en zijlichten met gekleurd glas-in-lood (gesigneerd G.D. Labots, Rotterdam). Aan weerszijden ingang twee houten kruiskozijnen met schuiframen met glas-in-lood bovenlichten. Op verdieping dezelfde kruiskozijnen en boven ingangspartij twee schuiframen. Bovenste verdieping met kleine, gekoppelde vensters waarvan middelste twee oorspronkelijke rond waren. Gedenksteen met bouwjaar 1908. Gevelbeeïndiging met natuurstenen platen.

De achtergevel bestaat uit diverse rechthoekige aanbouwen uit verschillende bouwperioden; veelal schuiframen.

Rijk interieur uit de bouwtijd in Art Nouveau met onder meer hal en houten trappenhuis voorzien van tegelwerk als lambrizering; schoorstenen, waaronder die in rechtervoorkamer met tegeltableau met landschap; deuren; glas-in-lood in lichtkoker boven trappenhuis (gesigneerd G.D. Labots, Rotterdam) en in klapdeurtjes in hal.

Waardering

Herenhuis waarvan zowel exterieur als interieur van architectuurhistorisch belang. Van belang vanwege gaafheid en vanwegezeldzaamheid van met name het interieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1908
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Krijger & Zoon, Firma P. ; Zeeland
aannemer / uitvoerder
Terry, H.T. ; Zeeland
opdrachtgever