Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508335
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82679/76
Kadastrale aanduiding
Middelburg L 2775
Seisdam 28, 4331 NT te Middelburg

Omschrijving

Inleiding

Tweezijdig aangebouwd herenhuis op rechtoekige plattegrond, voorzien vansouterrain, twee woonlagen en een kapverdieping; in 1903 in overgangsarchitectuur gebouwd naar een ontwerp dat vanwege stijl, detailleringen en materiaalgebruik wordt toegeschreven aan C.A. Goethals te Middelburg.

Omschrijving

Breed woonhuis met lijstgevel; twee verdiepingen hoog met kap en kelderverdieping. Voorgevel opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband. Links wordt de gootlijst doorbroken door een brede topgevelpartij.

De souterrainverdieping afgesloten door een geprofileerde natuurstenen (kalkstenen) lijst. De entreepartij met korfboogvormige afsluiting is voorzien van natuurstenen kalf op twee gedrongen dorische zuiltjes, de entree bereikbaar via een natuurstenen trap. De ontlastingsbogen boven de gevelopeningen zijn uitgevoerd in gele baksteen. Het geveldeel met entreepartij bevat tevens de souterrainentree met natuurstenen trap en ijzeren traphek. De voorgevel afgesloten door een houten bakgoot op slanke, geprofileerde consoles en een natuurstenen architraaflijstje. Detopgevel is voorzien van een dakoverstek met houten korfboogvormige topinvulling op dubbele houten korbeelkonstrukties.

De topgeveltravee wordt beheerst door een brede, houten erker in stickstyle vormgeving onder een lessenaarsdakje en rustend op een houtenkorbeelkonstruktie. Boven de erker in de geveltop een rondboogvormig kozijn, voorts raamkozijnen met getoogde bovendorpel en schuiframen. Alle raamkozijnen m.u.v. de entreekozijnen voorzien van bovenramen met fijne roedeverdeling en veelal geprofileerde wisseldorpels. Entree met zware, blankgelakte deur en glas-in-lood zijlichten.

De sobere achtergevel is voor een zeer groot gedeelte vernieuwd en verbouwd met een uitbouw over twee lagen waarboven een balkon met aangepaste gevelkozijnen. De bovenste bouwlaag bezit nog de oorspronkelijke raamkozijnen met houten stolpramen met roedeverdeling in de bovenramen. Op de westelijke gevelhoek een 8-vlaks uitgebouwd rookkanaal. Het pand is voorzien van een plat dak met aan de voorgevel een dakschildtussen topgevels, gedekt met donkergrijze tuile du nord. De topgevelpartij is voorzien van een dwars geplaatst zadeldak met de nok boven het nivo van het platte dak. Op het dakschild een kleine houten dakkapel onder een aangekapt lessenaarsdakje.

Het interieur bevat onder meer enige monumentale afwerking uit de bouwtijd waaronder een balkenplafond in het entreegedeelte en een beschilderd plafond in de voorkamer op de begane grond.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als rijk uitgevoerd en gedetailleerd voorbeeld van overgangsarchitectuur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1903
1903
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Goethals, C.A. ; Zeeland
aannemer / uitvoerder
is vermoedelijk ontwerper