Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508704
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82864/199
Kadastrale aanduiding
Meppel C 1650
Stationsweg 20, 7941 HD te Meppel

Omschrijving

Inleiding

Woonhuis, oorspronkelijk in gebruik als pastorie van de Doopsgezinde gemeente Meppel, gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl. De opbouw met souterrain is karakteristiek voor deze buurt vanwege het toenmalige overstromingsgevaar van de rivier de Reest.

Omschrijving

Vrijstaand woonhuis in baksteen opgetrokken en gedekt door een schilddak belegd met tuile du nord (voorste dakschild) en hollandse pannen (zijschilden). Gepleisterde plint, souterrain met blokbepleistering voorzien van drie getoogde vensters met smeedijzeren sierhekwerk. Asymmetrisch geplaatste natuurstenen trap naar portiek; paneeldeur voorzien van gietijzeren sierrooster en bovenlicht. Vensters en portiek voorzien van gepleisterde geprofileerde omlijsting en architraaf met medaillon waarin leeuwenkop. Het licht uitspringende en verhoogde middenstuk heeft een balkon op bewerkte consoles; sierhek; openslaande deuren met omlijsting. Boven op verhoogde middenstuk een dakkapel met rondlicht. Vrij gesloten zijgevels waarin staafankers. Topgevel aan achterzijde met een eenvoudige opbouw.

Waardering

Woonhuis van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1895
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver