Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508752
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82924/90
Kadastrale aanduiding
Doorn A 5252
Bij Broekweg 7, 3941 ZH te Doorn

Omschrijving

Inleiding

Deze ijskelder behoorde oorspronkelijk bij de villa `La Fôret' die onderdeel was van de buitenplaats Hydepark. De ijskelder stamt vermoedelijk uit 1891. Tegenwoordig is de ijskelder kadastraal gescheiden van het Hydepark.

Omschrijving

Een nabij de Broekweg gelegen IJSKELDER met een grondopppervlak van 10 bij 5 meter en 2,5 meter hoogte. De vloer van de kelder ligt vijftig cm lager dan de vloer van de gang, die 1,43 meter breed en 2,90 meter lang is. Midden in de kelder staat een gemetselde kolom van 55 centimeter in het vierkant. Midden tussen de zijwanden en genoemde kolom staat aan elke zijde een (giet)ijzeren buis van 16 centimeter diameter. Over de volle breedte van 10 meter van de kelder rust op de ijzeren buizen en de bakstenen kolom een ijzeren H-balk van 17 centimeter die op zijn beurt de drager is van twaalf kleinere H-balkjes van 9 centimeter, waarbij de uiteinden in het muurwerk zijn opgenomen. Tussen deze balkjes zijn elf kleine troggewelfjes gemetseld die een breedte hebben van ongeveer 50 centimeter breedte. In het plafond is een ontluchtingspijp bevestigd die aan de bovenzijde door een zinken kapje is afgedekt.

Waardering

De ijskelder is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype alsmede van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een uit gebruik geraakte koeltechniek.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1891
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing