Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508772
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82746/98
Kadastrale aanduiding
Vlissingen A 4978
Julianalaan 11, 4382 AT te Vlissingen

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande villa, rond 1928/1929 gebouwd in opdracht van de bankdirecteur J.E.J. Jurry, naar ontwerp van de architect J.C. Speelman uit Rijswijk. De binnenhuisarchitect was Piet Bromberg. De villa werd gebouwd onder invloed van koloniale architectuur.

Omschrijving

Villa op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een kap hoog. De gevels zijn geheel wit gepleisterd boven een rode bakstenen plint. Alle vensters van hout. De voorgevel heeft een symmetrische indeling. In het midden bevindt zich de ingangspartij met vier natuurstenen pilasters, houten voordeur, zij- en bovenramen met ruitvormige roedeverdeling, een eenvoudige luifel, en een natuurstenen stoep. Aan weerszijden van de ingang gekoppelde, 2x3 ruits draairamen. Op de verdieping, direct onder de ver overstekende daklijst, dezelfde gekoppelde vensters en boven de ingang een loggia met twee vierkante vrijstaande pilaren en twee hoekpilaren.

De linker zijgevel (zuid) bevat op de begane grond een dubbele houten terrasdeur met horizontale roedeverdeling, en twee 2x3 ruits draairamen. Op de verdieping twee 2x3 ruits draairamen en twee gekoppelde, 2x3 ruits draairamen; alle vensters direct onder de daklijst.

De achtergevel bevat rechts een kleine, één bouwlaag hoge uitbouw met een half schilddakje, gedekt met rode gebakken leien, een overhangende daklijst en met vensters. Voorts een klein verticaal raampje, twee gekoppelde vensters met 2x3 ruits roedeverdeling, een achterdeur met horizontale roedeverdeling en een zijlicht, eveneens met horizontale roedeverdeling. Op de verdieping twee gekoppelde 2x3 ruits draairamen, een enkel 2x3 ruits draairaam en een klein verticaal raampje, alle direct onder de daklijst.

De rechter zijgevel (noord) bevat op de begane grond een deur en een venster (ter plaatse van vroegere deur) en op de verdieping drie vensters met roedeverdeling.

De villa is voorzien van een schilddak gedekt met rode gebakken leien en van ver overstekende houten daklijsten.

In het interieur onder meer origineel trappenhuis.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege gaafheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1930
exact
in 1928 werd de grond aangekocht

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Koloniale stijl
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bromberg, P. ; Zeeland
interieur-architect
Speelman, J.C. ; Zeeland
architect / bouwkundige / constructeur