Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509773
Complexnummer
509771 - Heidestein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82636/97
Kadastrale aanduiding
Driebergen-Rijsenburg A 1573
Bij Heidestein 5, 3971 ND te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving

Heidestein complexonderdeel 8

Omschrijving

Een nabij de grote vijver gelegen samengesteld object bestaande uit een IJSKELDER, WATERRESERVOIR en TUINHUIS. De ijskelder is in de aarden wal aangelegd. Het exterieur aan de noord- of voorzijde bestaat uit een frontmuur met aflopende zijmuren. Op de middenas bevindt zich een getoogde ingang die door een smeedijzeren spijlenhek wordt afgesloten. De muur boven de ingang is met kantelen bekroond.

Het interieur van de ijskelder bestaat uit een zes meter hoge ruimte die wordt afgedekt door een tongewelf. In het midden bevindt zich in de vloer een ijzeren rooster dat via een afvoerpijp aansluiting biedt op de vijver.

Boven de ijskelder, op de aarden wal is een bouwmassa op rechthoekige plattegrond gezet die dienst deed als waterreservoir. Dit reservoir bestaat uit één bouwlaag onder een plat dak. In de voor- en achtergevel is een luik geplaatst, terwijl de linker zijgevel een deur bevat die toegang geeft tot een trap naar het er boven gelegen tuinhuis.

Het tuinhuis is op het platte dak van het waterreservoir gezet, doch heeft een kleinere plattegrond. Het overgebleven plat fungeert als terras dat door een houten hek met sierspijlen is omgeven. Aan de zijde van de vijver is een uitstekend balkon aan te treffen. Het tuinhuis wordt afgedekt door elkaar kruisende, overstekende zadeldaken met gelijke dakhelling en met een bitumen afdekking. De gevels zijn opgetrokken in hout en bestaan uit geprofileerde houten stijlen en regels, waartussen diagonale kraaldelen zijn aangebracht. De daklijsten zijn versierd met makelaars en windveren met ajourwerk. De gevels bevatten gekoppelde houten roedenvensters. De aan de zijde van de vijver gelegen gevel bevat openslaande deuren die toegang geven tot het terras.

Waardering

Het tuinhuis annex ijskelder met waterreservoir is van cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere functie-combinatie. Voorts is het van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid en zeldzaamheid van het -gecombineerde- bouwtype, het materiaalgebruik, de bouwstijl en de detailleringen. De ligging in en op de zandwal aan de vijver in het nog gaaf bewaarde complex van Heidestein verlenen aan het object zijn ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509771. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden