Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509845
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/25
Kadastrale aanduiding
Zwolle E 3667
Zwolle E 4690
Zwolle E 3666
Prins Hendrikstraat 1, 8019 AP te Zwolle
Prins Hendrikstraat 3, 8019 AP te Zwolle
Prins Hendrikstraat 5, 8019 AP te Zwolle

Omschrijving

Inleiding

Blok met 3 WOONHUIZEN dat deel uitmaakt van de westelijke straatwand van de Prins Hendrikstraat. De panden zijn in opdracht van A.H. Noorman ontworpen door architect G.G. Post en gebouwd in 1902 in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance, Art Nouveau en Chalet-stijl. De Prins Hendrikstraat ligt in de wijk Veerallee, evenwijdig aan de Wilhelminastraat waar huizen in Art Nouveau stijl zijn gebouwd. De Prins Hendrikstraat en de Wilhelminastraat zijn tegelijkertijd gebouwd en waren de eerste twee straten in de wijk Veerallee, destijds omschreven als "elitebuurt".

Van de schoudergevel van het middelste huis is de oorspronkelijke top verwijderd. Aan het rechter huis, nummer vijf, is in de voorgevel een ingang toegevoegd. De indeling van de huizen is deels bewaard gebleven. De achtergevel van het blok is door wijzigingen voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het bouwvolume met de drie woonhuizen is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond over een souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met antracietgrijze bouletpannen en een overstekende gootlijst op klampen. De gevels zijn boven een hardstenen plint opgemetseld in rode en gele verblendsteen met gepleisterde sierbanden en aanzet- en sluitstenen. Het bouwblok is geheel symmetrisch ingedeeld. Het middelste huis (nr. drie) is opgetrokken in gele verblendsteen, telt drie vensterassen en risaleert ten opzichte van de twee andere woningen. De vensters zijn rechtgesloten onder lateien met eenvoudige basreliëfs, waarboven segment- en keperbogen. In de vensters en bovenlichten zijn sierlijk gebogen roeden geplaatst. Onder de vensters zijn majolica tegeltableaus met gestileerde florale motieven aangebracht. De ingang bevindt zich midden in de gevel boven een hardstenen trap van drie treden. De entree bestaat uit een houten paneeldeur met asymmetrische vloeiende vormen, waarin een ruit achter Art Nouveau siersmeedwerk, onder een bovenlicht met deels sierlijk gebogen roeden. Rechts van de deur een brievenbus van hardsteen. Boven de ingang een rechthoekige erker met daarop een balkon. Daarboven een kleine steekkap met schoudergevel. Het balkonhekje op het overstekende dak op consoles van de erker bestaat uit Art Nouveau siersmeedwerk. Aan weerszijden van het balkon zijn grote consoles gemetseld met details in pleisterwerk. De twee buitenste woonhuizen (nr. 1 en 5) zijn opgetrokken in rode verblendsteen, hebben aan weerszijden van nummer drie op de begane grond een driezijdige erker met balkon en op de hoeken een risaliet onder een steekkap met sierspant. De sierspanten zijn voorzien van casementen, schilderingen en makelaars. Bij nummer één zijn de ornamenten die de makelaars flankeren bewaard gebleven. De ingangen zijn centraal in de woningen geplaatst boven een hardstenen trap. De deuren zijn voorzien van Neo-Renaissancistisch houtsnijwerk. Boven de deur van nummer één steunt het lessenaardak van een luifel op gestileerde smeedijzeren slangmotieven. Boven de lateien van de vensters met bovenlichten zijn hier hanekammen in gele verblendsteen aangebracht en in de erkers hebben de vensters rondboogafsluitingen eveneens van gele verblendsteen. Op de erkers zijn hardstenen balustrades geplaatst. De majolica tegeltableaus met gestileerde florale motieven zijn hier niet alleen onder de vensters bewaard gebleven, maar ook tussen de klampen van de gootlijst. De steekkap met sierspant komt terug boven de centrale traplichten van de verder blinde zijgevels. De traplichten bestaan uit twee driedelige glas-in-lood raampartijen boven elkaar. Van het interieur zijn onder meer bewaard gebleven: de trappenhuizen met trappalen en trapleuningen met balusters in de buitenste woningen; een kamer-en-suite met stucplafonds en een tochtpui met geëtst glas in het middelste huis.

Rechts van het bouwvolume is een doorgang naar de achterkant van de huizen. Voor deze doorgang is een houten paneeldeur geplaatst tussen twee vaste delen. De boog boven de deur en de beëindiging van de deurposten zijn voorzien van Art Nouveau houtsnijwerk.

Waardering

Het bouwvolume met de drie woonhuizen is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance, Art Nouveau en Chalet-stijl

- vanwege de uitzonderlijke Art Nouveau detaillering van het middelste woonhuis

- als onderdeel van de westelijke straatwand van de Prins Hendrikstraat

- vanwege de uitwendige gaafheid van de drie huizen

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1902
1902
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden
Art Nouveau
invloeden
Chalet-stijl
invloeden
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Post, G.G. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur