Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509849
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/35
Kadastrale aanduiding
Zwolle G 10549
Burgemeester van Roijensingel 13, 8011 CT te Zwolle

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd in 1872-1874 voor advocaat E.J.I. van Sonsbeeck. Het pand is gebouwd in een eclectische stijl door de Zwolse aannemer B.H. Trooster. Het pand staat beeldbepalend op de hoek van de Burgemeester van Roijensingel en de Zeven Alleetjes aan de stadsgracht in het beschermd stadsgezicht van Zwolle. Ten tijde van de bouw van het huis vormde de Burgemeester van Roijensingel (toen Klein Weezenland) de groene buitengrens van Zwolle. Rijke inwoners van Zwolle, veelal kooplieden, en leden van de adel lieten daar buitenhuizen met grote tuinen bouwen.

Aan beide zijden wordt het pand van de weg gescheiden door een ijzeren hek, deels op gemetselde voet. Op het achterterrein staat een monumentale rode beuk.

Omschrijving

Pand van twee bouwlagen met souterrain, opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond onder schilddak. Het boven een plint in bruine baksteen opgetrokken pand wordt beeïndigd door een kroonlijst en een geprofileerde goot op klampen, en is rijk voorzien van pleisterwerk en gestucte ornamenten. De plint is aan de voorzijde uitgevoerd in hardsteen. De gevels worden verticaal geleed door gestucte pilasters: blokvormige op de eerste bouwlaag, op de tweede voorzien van casementen. Horizontale geleding voorts door een brede cordonlijst ter hoogte van de verdiepingscheiding. De getoogde vensters zijn gevat in profiellijsten met sluitsteen. De brede ingangstravee in de symmetrische voorgevel ligt terug in de gevel en is hoger opgetrokken onder schildkapje met dakkapel. In deze travee zijn de voordeur en daarboven de balkondeuren en het dubbel rondboogvenster gevat in rijk geornamenteerd pleisterwerk. Ter weerszijden van de entree met bovenlicht in de vorm van blokpilasters, grenzend aan de voluutconsoles onder het balkon; ter weerszijden van de balkondeuren en het dubbelvenster in de vorm van pilasters met casementen en hoofdgestel. De pilasters naast de balkondeuren met Corinthische kapitelen; ernaast nissen met siervazen. De vensters op de begane grond met hardstenen doorlopende dorpel op dito consoles; op de verdieping een gepleisterde doorlopende dorpel. Voor de entree een drietreeds hardstenen stoep.

Omdat het maaiveld aan de voorzijde hoger ligt dan aan de achterzijde is in het trasraam van de linkergevel (O) ruimte voor souterrainvensters met diefijzers. De gevel wordt voorts verticaal geleed door één pilaster tussen de hoekpilasters; in het linker gevelvlak op beide bouwlagen twee vensters.

Aan de achterzijde is een rechthoekige serre aangebouwd met grote vensterpartijen en balkon op de verdieping. Centraal in de achtergevel op beide lagen twee balkondeuren tussen pilasters, uitmondend in een topgeveltje met rondboogvenster en gepleisterde dakrand. Het balkon op de verdieping met voluutconsoles. Links van de middenpartij vensters als omschreven. De rechtergevel (W) met iets risalerende middenpartij onder gepleisterd topgeveltje met rondboogvenster, een uitgebouwd portaal en platte uitbouw met eenvoudige vensters.

Interieur met grotendeels oorspronkelijke indeling en detaillering. Hal met marmeren vloer en houten trap met snijwerk en balusters. De tochtdeuren en paneeldeuren naar de kamers met daarboven een paneel met stucwerkdecoratie zijn gevat in houten geprofileerde posten met kroonlijsten. In de hal blindnissen met een houten profiellijst en stucwerk decoratie.

Kamers met schouw en rijke stucplafonds.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de eclectische bouwstijl

- vanwege de rijke detaillering en ornamentiek

- als herenhuis in de toenmalige uitbreiding van Zwolle in het groene gebied tussen station en stad

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de singel binnen het beschermd stadsgezicht van Zwolle

- vanwege de gaafheid van het ex- en interieur

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1872
1874
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Trooster, B.H. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur