Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509858
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82853/36
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zwolle B 8116
Binnengasthuisstraat 1, 8022 NH te Zwolle

Omschrijving

Inleiding

HERENHUIS "Molenzicht", nu kantoor, in 1877 gebouwd in opdracht van wijnhandelaar W.A. van Laer in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de neorenaissance en Neo-Lodewijk XV-stijl .

Het huis staat met de voorgevel in de as van de Rhijnvis Feithstraat, en met de rechter zijgevel aan de Nieuwe Vecht. Ten tijde van de bouw stond het huis in het buitengebied van Zwolle. Het bouwen van herenhuizen in dit gebied vond later plaats dan de bouw van huizen voor welgestelden aan de Kleine Weezenlanden (Burgemeester van Roijensingel), dichter bij de stad. Aan de straatkant staat nog een smeedijzeren hek.

In het woonhuis zijn ondanks de gewijzigde functie veel oorspronkelijke onderdelen bewaard gebleven. De dienstwoning die naast het huis stond is inmiddels gesloopt.

Omschrijving

Het herenhuis is op een rechthoekige plattegrond over een souterrain en twee bouwlagen opgetrokken onder een afgeknot schilddak met antracietgrijze geglazuurde Hollandse pannen, op ieder hoek een schoorsteen en een overstekende gootlijst op klampen. De gevels zijn witgepleisterd, boven een natuurstenen plint en voorzien van waterlijsten, een kroonlijst en (hoek)lisenen, beide met casementen. De gevels zijn geleed door T-vensters met afgeronde bovenhoeken, in een gepleisterde lijst met een kuif. Op de begane grond zijn in de kuiven kinderkopjes vormgegeven.

De symmetrische voorgevel (O) telt vijf vensterassen. In de middelste vensteras, die risaleert, bevindt zich boven een hardstenen trap de houten toegangsdeur met bovenlicht onder een balkon met een smeedijzeren balkonhekje op grote consoles.

De linker zijgevel (N) heeft vier vensterassen, waarvan er drie met nissen in plaats van vensters. In de symmetrische achtergevel (W) bevindt zich voor de middelste vensteras een rechthoekige aanbouw met gepleisterde wanden, pilasters met Korintische kapitelen en een overstekende gootlijst. Op de aanbouw is een ijzeren balkonhekje geplaatst. Midden in de aanbouw leidt een hardstenen trap naar een dubbele glasdeur met sierijzers en bovenlicht.

Voor de middelste twee vensterassen van de symmetrische rechter zijgevel (Z) is een veranda geplaatst met gietijzeren standvinken, hekjes, trap en siersmeedwerk zwikken onder het aanleunende schilddak met leien in Rijndekking.

In het huis zijn onder meer bewaard gebleven: gepolychromeerde stucplafonds; vensterbanken en binnenluiken; granieten schouwen met spiegels en lijsten; de hal met een houten trap en trapleuning, een korfboog met consoles en hangende ornamenten; deuren met geëtst glas; wandschilderingen met marmerimitaties en marmer op de vloer.

Waardering

Het voormalige woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de Eclectische bouwstijl met elementen uit de neorenaissance en Neo-Lodewijk XV-stijl

- de beeldbepalende ligging in de as van de Rhijnvis Feithstraat en Nieuwe Vecht

- de gaafheid van het in- en exterieur

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1877
1877
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden