Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510322
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82972/134
Kadastrale aanduiding
Stompwijk E 638
Bij Stompwijkseweg 13, 2266 GC te Leidschendam

Omschrijving

Inleiding

De enkele OPHAALBRUG, daterend uit het laatste kwart van de negentiende of eerste kwart van de twintigste eeuw, overspant aan de noordzijde de sloot parallel langs de Stompwijkseweg en geeft toegang tot het erf van de boerderij "Dit is in 't Hemelrick" (beschermd onder monumentnummer 25723). De brug, die afkomstig zou zijn uit Hazerswoude, zou zijn gelegd ter vervanging van een houten brug.

Omschrijving

De in geklonken ijzeren I-profiel geconstrueerde enkele ophaalbrug heeft een eenvoudige hameipoort met schoren. De hameipoort staat aan de zijde van de boerderij en aan die kant zijn ook de beide trekstangen bevestigd. Tussen de balanspriemen zijn voor de stijfheid kruislings stangen aangebracht. De balans wordt door smeedijzeren kettingen verbonden met het houten brugdek. De leuning van de brug bestaat uit een enkele ronde ijzeren stang.

Waardering

De ophaalbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden wegens de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm en materiaalgebruik. De brug heeft voorts ensemblewaarden vanwege de situering bij de reeds beschermde boerderij "Dit is int Hemelrick" en als onderdeel van een reeks bruggen langs de Stompwijkseweg.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Verkeersbrug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1925
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Ophaalbrug (C)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden