Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510494
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82685/117
Kadastrale aanduiding
Mildam O 401
Schoterlandseweg 80, 8454 KG te Mildam

Omschrijving

Inleiding

Het kleine WOONHUIS uit 1935, in Interbellum-architectuur gebouwd, ligt op een ruim eigen terrein. In het ontwerp voor de opdrachtgever M. Zwaagstra heeft de architect M. Zwaagstra Jr. uit Heerenveen de principes van het formeel-expressionisme toegepast door de functies van de ruimten in het woonhuis (woonkamer, slaapkamer, keuken en berging) architectonisch te articuleren en het geheel te unificeren onder een tamelijk traditioneel samengesteld schilddak. Het terrein direct rondom het woonhuis is enigszins verhoogd met langs de gevel een grindstrook; het voormalige toegangspad naar het woonhuis is door de terreinverhoging nog herkenbaar. Aan de noordzijde bij de keuken is een ingegraven betonnen regenwaterput. De stenen garage op het terrein is wegens geringe architectonische betekenis van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het kleine woonhuis heeft een samengestelde plattegrond. Keuken en berging, thans badkamer, aan de noord- en noordoostzijde van het bouwblok, worden architectonisch benadrukt doordat zij onder een eigen schilddak aan het hoofdgebouw lijken te zijn toegevoegd. Het woonhuis bestaat uit één bouwlaag met een spouwmuur van bruine Waalse klinkerbakstenen met terugliggende lintvoegen en platvolle stootvoegen; het trasraam is gemetseld in donkerbruine Waalse klinkers. Het woonhuis wordt gedekt door een steil, samengesteld schilddak met houten overstek en belegd met verbeterde Hollandse pannen. Het overstek is van de muurgevel gescheiden door een zwart geschilderde, enigszins terugliggende houten strook, waardoor het dak lijkt te gaan zweven. In het westelijk en zuidelijk dakschild zijn kajuiten aangebracht, respectievelijk drie- en vierruits; op de rechter nokhoek staat een gemetselde schoorsteen. Alle lichtopeningen zijn, hoe verschillend ook van uitvoering, direct onder de dakvoet aangebracht. In de noord- en zuidgevel van de berging een smal respectievelijk vier- en drieruitsvenster met uitzetruitjes. In de noordgevel is de oorspronkelijke voordeur met verticale lichtstrook. De uitgebouwde keuken aan de noordzijde heeft twee drieruitshoekvensters. De noordgevel van de woonkamer heeft een horizontaal venster. De westgevel heeft een horizontaal venster, waarvan het bovengedeelte breder is dan het drieruits ondervenster. De zuidgevel aan de tuinzijde ligt verder terug onder het overstek. Hierin een tuindeur; een horizontaal stroken venster: boven met uitzetraam, onder twee ruits; twee smalle lichtstroken met gekleurd glas-in-lood. De slaapkamer bevat aan drie zijden rechthoekige vensters. In de berging aan de zuidzijde is een teruggelegd portiek met deur. De structuur van het pand en de detaillering zijn vrijwel ongewijzigd sedert de bouw.

Waardering

Het kleine woonhuis in Interbellum-architectuur uit 1935 van de architect M. Zwaagstra Jr. is van algemeen cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde:

- vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de redelijke mate van belang voor het oeuvre van de architect,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het woonhuis, zowel van het exterieur als structureel van het interieur,

- vanwege de typologische uitzonderlijkheid door de stilistische vernieuwing in een kleine woning.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1935
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Zwaagstra Jr, M. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur