Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510713
Complexnummer
510712 - Wooncomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82763/190
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Deventer E 13134
Grote Kerkhof 9, 7411 KT te Deventer

Omschrijving

Omschrijving

Woonhuis van twee bouwlagen met souterrain, op rechthoekige grondslag, opgetrokken in bak- en natuursteen onder een zadeldak met trapgevel.

De gevel heeft een horizontale driedeling. Op de begane grond een natuurstenen basement in blokverband, op de verdiepingen door natuurstenen waterlijsten gescheiden gevelvlakken met speklagen, afgesloten door een trapgevel met natuurstenen speklagen en deklijsten. Op de bovenste verdiepingscheiding en in de geveltop muurankers van siersmeedwerk.

De gevel telt drie vensterassen. Op de begane grond links de toegang in een portiek en twee vensters, allen met bovenlicht onder rondbogen met gedecoreerde strekken. Midden en rechts souterrainvensters onder segmentbogen met links een rooster en rechts een kelderluik. Op de verdieping tweeruits schuifvensters met tweeruits bovenlichten onder segmentboogstrekken met gedecoreerde boogtrommels. In het midden een natuurstenen balkon op dito consoles met sierijzeren hekwerk en balkondeuren. Boven de balkondeuren een sluitsteen met "WCM". Midden in de geveltop een draairaam met rondgebogen bovenlicht. Voor het bovenlicht een smeedijzeren hijswerk. Aan weerszijden twee ingemetselde gevelstenen tussen diamantkoppen, met spreuk en jaartal. Op de top een sierijzeren windvaan.

Interieur

Het interieur op de bel-etage is zeer rijk gedecoreerd met wandschilderingen, plafonddecoraties met 19de eeuws sjabloonwerk en betimmeringen, allen uit 1880.

Waardering

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege

- de kwaliteit van het ontwerp

- de beeldbepalende ligging aan het Grote Kerkhof en de functionele en ruimtelijke relatie met de uitbreiding (mon.nr. 510714)

- de gaafheid, met name ook van het interieur

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510712. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
exact
verbouwing
1895
1895
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden