Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510746
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82765/87
Kadastrale aanduiding
Deventer E 6680
T.G. Gibsonstraat 44, 7411 RS te Deventer

Omschrijving

Inleiding

De huidige T.G. Gibsonstraat (voorheen Zwolscheweg) is in 1884 met de slechting van de vestingwerken vanaf het toenmalige Noorderbergschild als verlengde van de Nieuwstraat doorgetrokken en daarna bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken van de Hollandse neo-renaissance. Dit WOONHUIS is gebouwd in 1884-'87, door bouwondernemer W.J. Kolkert. Het staat aan het eind van de T.G. Gibsonstraat en ligt aan de linkerzijde vrij met erker en tuin. Aan de rechterzijde grenst het woonhuis aan het belendende pand, dat evenals de woningen aan de overzijde qua vormgeving en detaillering sterk vergelijkbaar is. Aan het hier betreffende object is echter extra architectonische aandacht besteed, m.n. door de aanbouw van een erker, waardoor het een referentiepunt vormt voor de hoge beeldkwaliteit van de T.G. Gibsonstraat. Door de ligging van de tuin aan de zijkant legt het pand tevens een schakel met de bebouwing aan de Singel.

Van het interieur zijn de indeling en diverse architectonische details bewaard gebleven.

In de rooilijn staat een erfscheiding van giet- en smeedijzerwerk op een bakstenen muur met ezelsrug.

Omschrijving

Woonhuis op rechthoekige grondslag opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen met souterrain onder een met leien in Maasdekking gedekt afgeknot schilddak. Het pand staat op een plint, heeft een kroonlijst, een waterlijst op de verdiepingscheiding en speklagen ter hoogte van de wisseldorpels, alle gepleisterd. Plint en lijsten zijn voorzien van cassettes. De voorgevel (W) telt vier vensterassen. Op de begane grond drie rondgesloten vensters met bovenlicht onder eveneens gebogen profiellijst met sluitsteen, eronder op maaiveldhoogte souterrain-vensters. Rechts van het midden de entree met stoep in een portiek. Op de verdieping vier rechtgesloten T-vensters met bovenlicht onder een fronton op consoles. Alle bovenlichten met glas-in-lood. Centraal in het dakschild een dakkapel onder een steekkap met pilasters en een fronton.

Aan de linker zijgevel (N) is een rijk gedetailleerde houten erker gebouwd. Deze is overkapt met een tongewelf haaks op de gevel waar een lager tongewelf ingeschoven is. De daklijsten hebben een halfronde uitstulping die de gewelfeinden volgt, waardoor, mede door de vensterindeling, een Palladiaans motief herkenbaar is. De erker staat op een natuurstenen sokkel met daarboven een houten plint met bossingen.

Waardering

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de kwaliteit van het ontwerp en de uitvoering, met name van de erker

- de beeldbepalende ligging, als zwaartepunt van beeldkwaliteit in het Noorderbergkwartier

- de gaafheid

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1884
1887
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kolkert, W.J. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur