Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510747
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82765/138
Kadastrale aanduiding
Deventer E 6242
Brinkpoortstraat 64, 7411 HR te Deventer
Brinkpoortstraat 66, 7411 HR te Deventer
Brinkpoortstraat 68, 7411 HR te Deventer
Brinkpoortstraat 70, 7411 HR te Deventer
Brinkpoortstraat 72, 7411 HR te Deventer
Brinkpoortstraat 74, 7411 HR te Deventer

Omschrijving

Inleiding

Dit in 1881 gebouwde WOONHUIS markeert met de kwartronde hoekbeëindiging de 19de eeuwse oostelijke stadsuitbreiding na het slechten van de vestingwerken. Samen met het aan de overzijde gelegen eveneens kwartronde pand (Mon.nr: 12745, Pikeursbaan 2) vormt het, via de Keizerstraat naar de binnenstad, een monumentale entree.

Het ontwerp is classicistisch geleed en gedetailleerd in stuc en is daarmee een fraai voorbeeld van, in Deventer meer voorkomende, heroriëntering op het 18de eeuwse Classicisme.

Het interieur is gewijzigd als gevolg van diverse verbouwingen.

Omschrijving

Woonhuis van twee bouwlagen met souterrain op rechthoekige grondslag met afgeronde hoek. Opgetrokken in bepleisterde baksteen onder een afgeknot schilddak met leien in rijndekking.

De gevel heeft een horizontale driedeling met een rustica onderbouw, een waterlijst op de verdiepingscheiding en beëindiging door een kroonlijst. De lijsten zijn voorzien van cassettes en diamantkoppen.

Een pilasterstelling zorgt voor verticale geleding. Het kwartronde deel van de gevel is in drie vakken opgedeeld elk met één vensteras. Het vlakke deel is in twee vlakken opgedeeld elk met twee vensterassen. De pilasters hebben een rustica sokkel, cannelures en diamantkoppen op de begane grond, een sokkel met cartouche en cassette op de verdieping en eindigen in een kapiteel met hoofdgestel.

Iedere vensteras heeft onderin een souterrain venster en op de beide bouwlagen daarboven een schuifvenster, de bovenste T-vormig. De vensters zijn gevat in een profiellijst met oren en een sluitsteen. In de tweede vensteras van rechts is op de eerste bouwlaag de entree met stoep in een portiek geplaatst.

Het linker van de twee vlakke geveldelen is hoog opgetrokken tot een dakkapel onder steekkap met fronton die de kroonlijst doorbreekt. In deze geveltop twee T-vormige schuifvensters onder segmentbogen gevat in profiellijsten met sluitsteen. In dit geveldeel op de verdieping een balkon op consoles.

Boven het overhoekse geveldeel een dakkapel met wangen onder segmentboogvormige kap.

Waardering

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als voorbeeld van heroriëntatie op het 18de eeuwse Classicisme

- vanwege de beeldbepalende overhoekse ligging

- vanwege de gaafheid van het exterieur

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1881
1881
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden