Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510750
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82764/33
Kadastrale aanduiding
Deventer E 8633
Hofstraat 13, 7411 PD te Deventer
Hofstraat 15, 7411 PD te Deventer

Omschrijving

Inleiding

Het ontwerp in rationalistische stijl van de Sallandse BANK is van M. van Harte uit 1913. Het is een kopie van de gevel aan de Singel van de Kasassociatie in Amsterdam van Poggenbeek. Het interieur is gewijzigd en in 1980 gerenoveerd. Balies en lambrizeringen zijn origineel of in de renovatie gerestaureerd, evenals de Commissarissenkamer en de vergaderzaal. Thans is de bank onderdeel van de Credit Lyonnais Bank.

Omschrijving

Bankgebouw van twee bouwlagen met souterrain op rechthoekige grondslag, opgetrokken in tufsteen onder een met leien gedekt zadeldak.

De gevel heeft een natuurstenen basis en telt zeven traveeën. De eerste travee links is breder, de laatste travee rechts smaller dan de overigen. De eerste, vierde en zevende travee hebben een dakkapel in het gevelvlak, die de gootlijst doorbreekt, met in de tuitgevel respectievelijk een drielichtvenster, een venster met bovenlicht en een rond venster. In het midden van de tussen de tuitgevels liggende dakschilden een dakkapel onder lessenaardak. In de eerste travee is de ingang geplaatst; een deur in een portiek. Op de verdieping een natuurstenen balkon op consoles. In de zevende travee een dienstingang en op de verdieping een venster met bovenlicht. In de overige traveeën op de begane grond een rechtgesloten drielichtvenster boven vier souterrainvensters en op de verdieping eenzelfde segmentboogvormig gesloten vensterpartij. Lateien, strekken, kalven en stijlen zijn van natuursteen.

Voor vier traveeën is het smeedijzeren hekwerk tussen natuurstenen pijlers dat oorspronkelijk voor alle raamtraveeën stond, bewaard gebleven.

InterieurIn het interieur is veel van het originele houtwerk bewaard of gerestaureerd. Het betreft o.a. de detaillering van de commissarissenkamer en de vergaderzaal, naast lambrizeringen en balies.

Waardering

Bankgebouw van cultuur- en architectuurhistorisch belang

- in de economische en industriële geschiedenis van Salland

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp dat een kopie is van een instelling die als voorbeeld heeft gefungeerd

- vanwege de gaafheid van het exterieur en onderdelen van het interieur

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Bankgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Harte, M. van ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur