Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510908
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/170
Kadastrale aanduiding
Zuidlaren G 6112
Zuidlaren G 5041
Havenstraat 2, 9471 AM te Zuidlaren
Havenstraat 4, 9471 AM te Zuidlaren

Omschrijving

Inleiding

Voormalig veerhuis van 1835, verbouwd tot woning en horecagelegenheid in 1987. Beeldbepalend gelegen aan het Zuidlaarderkanaal.

Omschrijving

Veerhuis opgetrokken in witgeverfde baksteen vanaf een langwerpige plattegrond over één bouwlaag met plint onder een met hollandse pannen gedekt assymetrsich zadeldak. Het pand is met de lange gevel geheel geöriënteerd op de vaart.

De hoofdgevel heeft nagenoeg over de volle breedte een kroonlijst. Alle gevelopeningen zijn segmentboogvorming.

Het woongedeelte, links, heeft naast kroonlijst en plint geen verdere architectonische verbijzondering. Hier drie zesruits schuifvensters, tussen de linker twee een deur met bovenlicht. Geheel rechts twee gevelstenen met "het zuidlaarderkanaal en toebehoren ontworpen in het jaar 1768 is in 1834 daargesteld en op den 1 january 1835 voor het publiek geopend, onder het bestuur van mr. Louis Graaf van Heiden Reinestein, burgemeester, Egbert Bentum, Jan Ruiter, Jan lammerts Enting, Albert Bazuin, Roelof Schuiling, en Klaas Bavin, leden van den raad en onder directie en toezigt van Alle Pelinck" en "Gerenoveerd in 1987 heropend door ir. G.R.W. Kymmell burgemeester van Zuidlaren".

Het middenste deel, het publieke gedeelte, is gevat in een stelling van gemetselde blokpilasters. Voor het linker en centrale deel een bordes tussen haaks geplaatste borstweringen. In het linkerdeel een dubbele glasdeur met drieruits bovenlicht, aan weerszijden gekoppeld met een zesruits schuifvenster. In het centrale deel een vierruits venster met een tweeruits bovenlicht, gescheiden door een kalf. In het rechter deel een zesruits schuifvenster en een deur met bovenlicht.

Het staldeel is slechts gearticuleerd door een plint, de kroonlijst ontbreekt hier. Centraal een dubbele inrit met links een vierkant en rechts een rondboog stalvenster.

In de linker kopgevel enkele gewijzigde vensters. Aan de rechterzijde is een fietsenstalling aangebouwd. Aan de achterzijde is een gang gebouwd?

Waardering

Voormalig veerhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek voor de infrastructurele ontwikkeling van het kanaal

- vanwege de ligging aan het Zuidlaarderkanaal, tegen het beschermd dorpsgezicht aan.

- vanwege de civieltechnische typologie

- vanwege de gaafheid

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport
Nee Weg- en waterbouwkundige werken Waterweg, werf en haven Havenkantoor (C)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1835
1835
exact
restauratie
1987
1987
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Waterstaatsstijl
invloeden