Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511369
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82816/16
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beemster K 112
Middenweg 176, 1462 HL te Middenbeemster

Omschrijving

Inleiding

Voormalige KOSTERIJ van de Nederlands hervormde gemeente van Beemster, in eclectische trant gebouwd rond 1880 ten zuiden van de 17de-eeuwse Nederlands hervormde kerk. Het object staat aan de oostzijde van de Middenweg en wordt hiervan door een ijzeren tuinhek gescheiden.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde kosterij, annex gemeenschapshuis bestaande uit twee bouwlagen onder dwars schilddak met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een uitgemetselde en bepleisterde plint en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een omgaand hoofdgestel.

De symmetrische voorgevel (W) wordt door vier geblokte lisenen verdeeld in drie traveeën: een centrale travee ter breedte van een vensteras en elk een flankerende travee ter breedte van twee vensterassen. De centrale travee heeft op de parterre een dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht. Deze deur heeft een geprofileerde omlijsting met kuifstuk. Op de verdieping heeft de centrale travee een getoogd zesruits schuifvenster. Verdieping en parterre worden in de centrale travee gescheiden door een profiellijst. Het verdiepingvenster wordt tot de wisseldorpel geflankeerd door een uitgemetseld gevelvlak met profiellijst. Het verdiepingvenster heeft een wenkbrauw die aansluit op de genoemde profiellijst. De centrale travee wordt afgesloten door een driehoekige houten fronton met rozet.

De flankerende traveeën hebben getoogde zesruits schuifvensters met wenkbrauwen op consoles.

De rechterzijgevel (Z) is blind. De linkerzijgevel (N) heeft drie vensterassen, op beide bouwlagen voorzien van zesruits schuifvensters identiek in vorm en omlijsting aan die in de voorgevel. De rechter as (W) op de parterre heeft een paneeldeur met bovenlicht. De achtergevel heeft onregelmatig geplaatste zesruits schuifvensters en paneeldeuren.

Waardering

Voormalige kosterij in eclectische trant met bijbehorend tuinhek van algemeen belang wegens architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van 19de-eeuwse bouwkunst. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van de 19de-eeuwse bebouwing aan weerszijden van de Middenweg.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden