Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511536
Complexnummer
511537 - Beukenhorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82746/141
Kadastrale aanduiding
Vught D 1529
Beukenhorst 1, 5262 LG te Vught

Omschrijving

Omschrijving

Het huidige huis Beukenhorst heeft tenminste twee voorgangers gehad: één classicistisch huis uit de negentiende eeuw en het in 1925 door K.C. Suijling en Zonen te Den Bosch ontworpen huis. Nadat het huis in de Tweede Wereldoorlog beschadigd was, is het in 1950 gerestaureerd naar ontwerp van architectenbureau Knuttel uit Deventer, waarbij het ontwerp van Suijling richtinggevend was. Het huidige huis heeft een onregelmatige plattegrond en bestaat uit een kelder, twee bouwlagen en een kap. Het bevindt zich op een plint gevormd door terrassen met trappen en keermuren. Het samengestelde dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en voorzien van dakkapellen met frontons, pirons en sober gedecoreerde schoorstenen. Het dak heeft een flinke overstek met sober gesneden consoles. Het huis is opgetrokken in baksteen met onder de goten uitkragend meanderend metselwerk. De symmetrisch ingedeelde noordgevel heeft op de begane grond zeven, op de verdieping vijf traveeën, voorzien van dubbele tuin- of balkondeuren of samengestelde vensters. De gevel heeft verder een pergola met Dorische zuilen in natuursteen ter breedte van vijf traveeën. De westgevel is asymmetrisch en bevat onder andere de entree bestaande uit een glasdeur in een omlijsting. Boven de entree bevindt zich een groot halvenster met natuursteen tracering. Verder bevinden zich in deze gevel verschillende vensters, waaronder twee rechts van de ingang voorzien van stalen roeden. Verder een wapenschild. Ook de zuidgevel is asymmetrisch ingedeeld. Het terras is hier voorzien van een colonnade. De westgevel, ook asymmetrisch opgebouwd, is voorzien van extra grote samengestelde vensters. Ten zuidoosten van het huis staat een klein bijgebouw, oorspronkelijk dienstgebouw met poetskamer en stookkelder, van één bouwlaag onder tentdak en onderkelderd. Het heeft ter hoogte van de begane grond groene geglazuurde bakstenen. Dit onderdeel is tijdens de oorlog niet beschadigd. Het interieur van het huis bestaat in hoofdzaak uit een grote hal van waaruit de verschillende vertrekken zijn ontsloten. Het interieur bevat vele onderdelen van de oorspronkelijke uitmonstering zoals vloeren, lambrizeringen, deuren enz.

Waardering

Het huis Beukenhorst, in 1925 gebouwd naar ontwerp van architect Suijling en in 1950 gerestaureerd door architectenbureau Knuttel, is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype landhuis, uitgevoerd in een voor de tijd van ontstaan relatief klassiek aandoend ontwerp met zuilen, decoratief metwelwerk en andere details; de structuur en de gave details van het interieur; - de ensemblewaarden (visuele en functionele samenhang met de parkaanleg en de andere onderdelen van de buitenplaats); - gaafheid van in- en exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511537. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact
restauratie
1950
1950
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing