Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511684
Complexnummer
511681 - Cantonspark
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82901/179
Kadastrale aanduiding
Baarn M 305
Bij Heemskerklaan 25, 3742 AK te Baarn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 3

Het aan de noordzijde naast de wintertuin gelegen TENNISHUISJE is omstreeks 1905 gebouwd in chaletstijl en is een overblijfsel van de tennisbaan, die in het Cantonspark gelegen was. Het object is op een T-vormige plattegrond boven een hardstenen plint opgetrokken uit verticale houten rabatdelen. Het is afgedekt met een zadeldak met steekkap, beiden voorzien van leien in maasdekking. De gevels hebben een symmetrische indeling.

De voorgevel bevat in het midden de hoofdingang die bestaat uit openslaande dubbele deuren. Hiervoor is een portaal geplaatst met de genoemde topgevel, die wordt gesierd door snijwerk in de topgevel en de zwikken naast de stijlen. Aan de topgevel is een verlichtingsarmatuur bevestigd. De zijgevels bevatten openslaande vensters. De topgevels zijn eveneens uitgevoerd met houtsnijwerk. De achtergevel is blind.

Waardering complexonderdeel 3

Het tennishuisje is van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige recreatieve functie. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, het materiaalgebruik en de detailleringen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511681. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Kleedgelegenheid

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1906
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
stijlzuiver