Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511712
Complexnummer
511709 - 't Benthuys
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82713/182
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Baarn K 2049
Eemnesserweg 95, 3743 AG te Baarn

Omschrijving

Omschrijving Complexonderdeel 5

Ter rechterzijde van het hoofdgebouw gelegen DIENSTWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond. De dienstwoning is gebouwd tussen 1881 en 1890 en staat met de nok schuin op de weg. De dienstwoning heeft een met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak. De gevels zijn symmetrisch van indeling. De hoeken zijn bewerkt met natuurstenen hoekaccenten.

De voorgevel bevat een deur met bovenlicht in het midden en twee zesruits schuifvenster. Onder de daklijst bevindt zich een tandlijst. In het midden van het dakschild bevindt zich een dakkapel onder plat dak met bewerkte wangen en een vierruits venster.

De rechter- en linker zijgevel zijn identiek. De gevels bevatten een zesruits schuifvenster en in de top een vierruits schuifvenster. De daklijst is versierd met een ajour uitgezaagde top.

Tegen de achtergevel zijn twee aanbouwen gezet van verschillende grootte en hoogte onder lessenaardaken. In het dakschild van het hoofdvolume bevindt zich een schoorsteen. De aanbouwen bevatten een achterdeur en enkele vensters.

Waardering Complexonderdeel 5

De dienstwoning is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en vanwege de gaafheid van het object. Tevens is het object van cultuurhistorische en van waarde vanwege als onderdeel van de buitenplaats Benthuys.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511709. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Arbeiderswoning(M)
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1882
1882
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Redeker-Bisdom, N. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur