Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511864
Complexnummer
511865 - Soeterbeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82705/150
Kadastrale aanduiding
Nuenen D 4223
Soeterbeek 8, 5674 NH te Nuenen

Omschrijving

Omschrijving

In 1815 (vermelding fotoarchief RDMZ) of 1835 (Frenken 1948 en Jegerings 1984) werd het oude huis Soeterbeek gebouwd in classicistische trant, volgens Loosjes 'met een zwaarmoedig neo-klassiek front.' Het stond op dezelfde plek als het huidige huis en was ongeveer even groot. In 1936 brandde het af, waarna in 1938 het huidige huis werd gebouwd naar ontwerp van architect F.A. Eschauzier uit 's-Graveland. De bouwvergunning werd op 22 februari 1938 verleend.

Het is een blokvormig huis bestaande uit souterrain, twee bouwlagen en een kap. Het huis is opgetrokken in baksteen en wit geschilderd. Het huis is voorzien van vlakke pilasters en uitkragend metselwerk rond de vensters. Het schilddak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en voorzien van dakkapellen met klauwstukken en frontons. Er zijn twee schoorstenen.

De voorgevel (zuidgevel) heeft een klassieke opbouw vanwege de symmetrische indeling met fronton en telt zeven traveeën. Het middenrisaliet telt drie traveeën en wordt afgesloten met een driehoekig fronton waarvan de onderste kroonlijst ter plaatse van een wapenschild is doorbroken. De zijgevels tellen twee traveeën, de oostgevel is voorzien van een lage uitbouw. De achtergevel (noordgevel met hoofdingang) is asymmetrisch ingedeeld. Links bevindt zich een risalerend gedeelte met entree, rechts een teruggelegen bouwdeel. De gevelpartij met entree heeft een middenrisaliet met ingang bestaande uit een glasdeur met siersmeedwerk en wordt afgesloten met een gemetselde balustrade. Het rechterdeel van de noordgevel heeft op de verdieping drie vensters. Het pand is voorzien van draairamen en samengestelde vensters met houten roeden. Het interieur heeft nog de oude structuur met onder andere een grote hal, een monumentaal trappenhuis en een kapel.

Waardering

Het in 1938 gebouwde huis Soeterbeek, ontworpen door F.A. Eschauzier, is van algemeen belang vanwege:

- bouwtype en -stijl vanwege de combinatie van een landhuis met neoclassicistische voorgevel enerzijds en robuust metselwerk en een asymmetrische achtergevel anderzijds;

- ensemblewaarden vanwege de samenhang met het park;

- de gaafheid van hoofdvorm, detaillering en inwendige structuur;

- zeldzaamheid van zulke jonge huizen in neoclassicistische trant.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511865. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1815
1850
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver