Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512238
Complexnummer
512236 - Fabriekscomplex Ten Cate
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82812/34
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hellendoorn C 10464
BY Hoge Dijkje 2, Nijverdal

Omschrijving

Omschrijving Het KANTOOR uit 1913, behorende tot het fabriekscomplex en hierin opgenomen, is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond. Centraal is het pand twee bouwlagen hoog en wordt het overkapt door een afgeknot schilddak met leien in Rijndekking en een overstekende goot op klampen. Onder de goot is met rode verblendsteen en wit pleisterwerk een fries aangebracht. De voorgevel telt zes vensterassen. De rechtgesloten vensters met bovenlichten zijn geplaatst onder segmentbogen van rode verblendsteen met abstracte tegeltableaus in de boogtrommels. De derde as van links is hoog opgetrokken en risaleert. Op de begane grond van het risaliet bevindt zich de ingang; een dubbele paneeldeur met lijsten in vloeiende lijnen en geslepen glas onder een bovenlicht in een hardstenen omlijsting met basreliëfs. De segmentboogvormige afsluiting heeft bij de deur twee gepleisterde aanzetstenen. Het venster boven de ingang wordt geflankeerd door twee hoeklisenen met witte verblendstenen stroken. De lisenen rusten op hardstenen consoles en worden beëindigd door twee als kantelen opgemetselde pinakels met hardstenen afdekplaten, waartussen een gemetselde balustrade. In de meest rechtse vensteras eveneens een paneeldeur met lijsten in vloeiende lijnen en geslepen glas onder een bovenlicht. Tussen de deur en het bovenlicht een hardstenen latei met basreliëf. Links en rechts van het risaliet zijn tweeruits dakkapellen onder opgelichte dakvlakken gecreëerd.

In de hal zijn onder meer de lambriseringen bewaard, vervaardigd uit Art Nouveau tegels, en de tochtdeur met geëtst glas, waarin wapens zijn afgebeeld.

Aan de beide zijden wordt het kantoor ingeklemd tussen bebouwing, de bebouwing aan de rechterzijde dateert uit 1947 en die aan de linkerzijde is ouder. De achterzijde van het kantoor staat in verbinding met de fabriekshallen, hetgeen altijd het geval is geweest.

Waardering Het kantoor is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de sociale en economische betekenis van de textielfabriek;

- het feit dat de textielfabriek het ontstaan en ontwikkeling van Nijverdal positief heeft beïnvloed;

- de Art Nouveau detaillering van diverse onderdelen;

- de ruimtelijke en functionele samenhang met de fabriekshallen en het ketelhuis;

- de gaafheid van de voorgevel en de hal.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512236. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1911
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden