Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512511
Complexnummer
512508 - Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Try
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82795/131
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Giekerk C 4070
Bij Rinia van Nautaweg 1, 9061 AA te Gytsjerk

Omschrijving

Omschrijving

MACHINEKAMER/KETELHUIS(1921) met WATERTOREN(1896). Gebouw dat uit drie onderdelen bestaat, allen opgetrokken in bruine baksteen. Aan de voorzijde de machinekamer onder zadeldak, daarachter het ketelhuis onder zadeldak en daarnaast de watertoren onder afgeknot tentdak. Alle kappen zijn gedekt met zwarte Friese golfpannen. Op het dak van het ketelhuis staan twee zinken ontluchtingselementen, in de vorm van een paddestoel, die ooit op alle gebouwen hebben gestaan.

De WATERTOREN op vierkante grondslag met gemetseld trasraam, hoeklisenen en een fries met muizetand. Langs de dakrand een gootlijst op klampen. Hoog in de zuidgevel zijn drie kleine rechthoekige openingen met gietijzeren roosters: ongeveer halverwege de overige gevels vensters onder getoogde strekken. Tegen de oostgevel is een aanbouw onder plat dak (1921) met twaalfruitsvenster en een originele paneeldeur onder drieruits bovenlicht. Deze aanbouw geeft ook toegang tot het naastgelegen ketelhuis. De voorgevel van de MACHINEKAMER heeft lisenen en een fries in dezelfde vormgeving als het kantoorgebouw. Op de begane grond zijn drie stalen meerruitsvensters; in de geveltop centraal eenzelfde venster; aan weerszijden ruitvormige gemetselde decoraties in de gevel; in de noordgevel drie, hoog in de gevel geplaatste, dubbele vierruitsvensters onder strekken.

Tussen de kappen van de machinekamer en het achtergelegen ketelhuis is een uitstekende tuitgevel. In de zijgevels van het KETELHUIS grote negenruitsvensters en hoog in de gevel geplaatste dubbele vierruitsvensters. In de achtergevel met lisenen en fries is de uitgang voor het rookkanaal naar de schoorsteen nu gedicht maar aan weerszijden bevinden zich nog de kolenluiken; hierboven drie achtruitsvensters met stalen kozijnen. Centraal in de geveltop een zelfde venster.

Waardering

De machinekamer met ketelhuis en watertoren uit 1921 en 1896 is van algemeen belang:

- als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex Trynwâlden;

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512508. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Machinegebouw(M)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ketelhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Nieuwland, H. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur