Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512576
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82938/58
Kadastrale aanduiding
Oostermeer K 1027
Lânsbuorren 4, 9262 VA te Sumar

Omschrijving

Inleiding

Villaboerderij waarvan het WOONHUIS in een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl in 1915 voor de bestaande schuur is gebouwd, naar een ontwerp van de architect C.H. Eldering uit Hoogkerk. Op de natuurstenen kraagstenen van de portiek staan het bouwjaar en de initialen van de opdrachtgevers S.P. Hoekstra en zijn echtgenote Pietje Anna Hoekstra. Het schuurgedeelte van de boerderij is in 1983 afgebrand en herbouwd en valt om die reden buiten bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Woonhuis van één bouwlaag onder een samengesteld schild/zadeldak dat aan de voorzijde met rode en aan de zijkanten met zwarte geglazuurde Friese golfpannen is gedekt; op de nok en in het dakschild gemetselde schoorstenen met keramische rookverdelers; aan de voorzijde een kleine kajuit met drieruitsvenster. De gevels zijn boven een natuurstenen plint opgetrokken in rode strengperssteen. De geveltoppen aan de voor- en aan de westgevel zijn uitgevoerd in een witte strengperssteen evenals het fries onder de gootlijst op geprofileerde gootklampen.

De voorgevel bevat links een uitbouw met topgevel, en bevat een betegelde portiek met een geverniste gedecoreerde paneeldeur onder bovenlicht, H-vensters en een samengesteld venster inde uitbouw, alle onder versierde natuurstenen lateien. In de zijgevels T-vensters met drieruits bovenlichten onder strek, en in de topgevels vensters met zijlichten binnen een hoefijzervormige boog van rode strengperssteen. Aan de westgevel een eenvoudig houten balkon en een aanbouw onder plat dak waarin een paneeldeur. Tegen de oostgevel staat een aanbouw onder plat dak met een houten lattendeur tussen zijlichten en een stookhok onder zadeldak gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen; schoorsteen. In de noordgevel van het stookhok zijn twee kleine T-vensters.

In het INTERIEUR zijn originele elementen aanwezig, zoals betegelde schouwen met marmeren schoorsteenmantels, paneeldeuren, luiken en een bedstede.

Waardering

Het woonhuisgedeelte van de villaboerderij in Art Nouveau stijl uit 1915 is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- vanwege de bouwstijl, waarin Art Nouveau elementen zijn opgenomen;

- vanwege de zorgvuldige detaillering en ornamentiek;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur;

- vanwege de beeldbepalende functie voor de Lânsbuorren in Sumar.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1915
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Eldering, C.H. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur