Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512709
Complexnummer
512708 - De Paltz
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82817/125
Kadastrale aanduiding
Soest D 5125
Landgoed de Paltz 2, 3768 MZ te Soest

Omschrijving

Omschrijving

Een evenwijdig langs de oprijlaan (noordelijke zijde) gelegen KOETSHUIS uit omstreeks 1870 is in chalêtstijl uitgevoerd. Het éénlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond onder een met leien in maasdekking gedekt samengesteld zadeldak, bestaande uit het zadeldak van het hoofdvolume waarop haaks het zadeldak van het risaliet is gezet. De dakranden zijn aan de onderzijde met gesneden windveren afgewerkt en de hoeken hebben pirons. Aan de lange gevelzijden worden de dakschilden door houten decoratief gesneden schoren ondersteund. De windveren zijn uitgevoerd met decoratief hangend zaagwerk, nokpirons, makelaars en hanenbalken. De uit grauwe baksteen opgetrokken gevels hebben keperboogvormige gevelopeningen. Ter hoogte van het raamkalf is een uitstekende rollaag gemetseld die boven de vensters de keperboog volgt. De gevelhoeken worden geaccentueerd door een gemetselde, vlakke liseen. De topgevels zijn onder de dakranden voorzien van een gemetseld, getrapt fries. De vensters zijn voorzien van luiken, welke eveneens als de deuren opgeklampt zijn.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuid) van drie traveeën heeft een middelrisaliet met een puntgevel onder een steekkap. In het midden is een dubbele opgeklampte koetsdeur geplaatst. Rechts van het risaliet bevindt zich onder een luifel de toegang tot wat nu de woning is. Links is in de gevel een venster gezet. De rechter zijgevel heeft op de begane grond twee vensters en één venster op de verdieping. De linker zijgevel heeft een symmetrisch indeling met een in het midden geplaatste deur, geflankeerd door een venster, welke oorspronkelijk toegang gaf tot de dienstwoning. Op de verdieping zijn drie vensters gezet.

N.B. Voor de vier vensterassen brede achtergevel is in 1990 een serre onder lessenaarsdak geplaatst, welke voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

Waardering

Het voormalige koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een koetshuis in chaletstijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het is een ruimtelijke en functioneel onderdeel van de buitenplaats en als zodanig ook van belang voor de ontwikkelingsgeschiedenis ervan en heeft ensemblewaarde met de overige complexonderdelen. Het koetshuis is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512708. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1870
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Ram, de heer ; Utrecht
opdrachtgever