Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513293
Complexnummer
513285 - Algemene Begraafplaats Kleverlaan
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82812/146
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 4284
BY Kleverlaan 7 B, Haarlem

Omschrijving

Inleiding

Aan de noordzijde van een open plek in het rooms-katholieke deel van de begraafplaats gelegen houten KAPEL met voorgevel op het zuiden. De witte kapel in zeer vroege neogotische trant werd in 1831 ontworpen door J.D. Zocher jr. en in 1832 gebouwd door de Haarlemse aannemer N. Swarte.

Omschrijving

Het kleine rijzige gebouw staat op rechthoekig grondplan en heeft één bouwlaag onder overstekend zadeldak, in oorsprong met riet gedekt. De wanden zijn opgetrokken uit horizontale houten delen boven een gemetselde plint en worden aan de bovenzijde afgesloten door een kamachtige versiering. Op de vier hoeken zijn ter decoratie dunne zuilen geplaatst waarvan de gladde kapitelen door middel van een omgaande cordonlijst met elkaar worden verbonden. Deze cordonlijst bevindt zich ter hoogte van de aanzet van de spitsbogen boven de ingang in de voorgevel en boven de vensters in het midden van de beide zijwanden. De achterwand is blind.

De ingang bestaat uit een omlijste dubbele spitsboog met daarin een dubbele paneeldeur. Boven de dubbele spitsboog bevindt zich een blinde spitsboog. Direct onder de nok hangt een metalen kruisbeeld. De beide vensters in de zijgevels zijn eveneens omlijst, onder de aanzet van de spitsboog in de vorm van kleine houten zuilen evenals bij het hoofdvolume. De gladde kapitelen van deze kleine zuilen worden ook door de cordonlijst verbonden. De ramen in deze vensters hebben een houten roedenverdeling met neogotisch motief. Paneeldeuren en ramen zijn groen geverfd.

Het interieur vormt een afspiegeling van het exterieur. Ook hier is de geleding met kleine hoekzuilen en een omgaande lijst toegepast. Het altaar bevindt zich tegenover de ingang in een nis die de vorm heeft van een dubbele spitsboog. Het plafond heeft de vorm van een troggewelf.

Waardering

Gaaf bewaarde en zeldzaam geworden witte houten kapel van belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt alsmede van belang als één van de oudste historisch-functionele onderdelen van het complex van de Algemene Begraafplaats Kleverlaan.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513285. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1832
1832
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden