Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513379
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82748/87
Kadastrale aanduiding
Haarlem K 3410 A1
Haarlem K 3260
Haarlem K 3410 A4
Haarlem K 3410 A2
Haarlem K 3410 A3
Haarlem K 2430
Haarlem K 3261
Kleine Houtweg 67, 2012 CC te Haarlem
Kleine Houtweg 69, 2012 CC te Haarlem
Kleine Houtweg 71, 2012 CC te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

In het vierde kwart van de 19de eeuw in Neo-Renaissance stijl gebouwd BLOK VAN DRIE HERENHUIZEN. Het blok herenhuizen dat als architectonische éénheid onder één kap is gebouwd, vormt een onderdeel van de gesloten gevelwand aan de oostzijde van de Kleine Houtweg en ligt recht tegenover het Frederikspark.

NB. De achtergevels en de interieurs zijn vanwege diverse wijzigingen van ondergeschikte betekenis.

Omschrijving

Het blok van drie herenhuizen is drie bouwlagen hoog en maakt onderdeel uit van een gesloten gevelwand. Het blok wordt van de openbare weg gescheiden door een circa één meter brede hardstenen stoep die wordt beeïndigd door een groen geverfd smeedijzeren hekwerk.

Het blok herenhuizen is gebouwd op een rechthoekig grondplan en wordt gedekt door een dwars, afgeknot schilddak bekleed met zwarte Hollandse pannen en shingles. Het pand is opgetrokken in rode baksteen, waarbij de lage pui van de voorgevel wit is gepleiserd met daarin een natuursteenmotief.

De voorgevel (west) is drie traveeën breed. Elke travee omvat één herenhuis voorzien van drie vensteassen. De middelste travee is enigszins risalerend en wordt boven de houten geprofileerde kroonlijst met fries afgesloten door een brede in baksteen opgetrokken dakkapel met een halfrond houten fronton. De overige twee traveeën worden boven de kroonlijst afgesloten door kleinere dakkapellen, eveneens met een halfrond houten fronton en houten wangen ter weerszijden. De kroonlijst boven langs de gevel wordt gedragen door houten rijk bewerkte consoles.

De voorgevel kent regelmatig geplaatste getoogde houten vensters. Deels zijn deze vensters schuifvensters (al dan niet met een T-naald) en deels dubbele openslaande vensters. De sluit- en aanzetstenen van de strekken boven de vensters op de verdiepingen zijn gepleisterd en versierd. Op de eerste verdieping bezitten de vensters onderaan een fraai vormgegeven gietijzeren horizontale afrastering. Bij Kleine Houtweg 71 bezitten de ramen op de begane grond groen geverfde houten jalouzieën.

In het midden van elke travee bevindt zich ter hoogte van de eerste verdieping een houten balkon gedragen door rijk bewerkte consoles van stucwerk. De balkons bezitten een sierlijk gesmeed ijzeren hekwerk. De entree van elk der drie herenhuizen bestaat uit een dubbele houten voordeur met gietijzeren sierroosters. De entrees zijn niet symmetrisch in het midden van de traveeën gelegen, maar in de derde, zesde en zevende vensteras.

Waardering

Blok van drie laat-negentiende-eeuwse herenhuizen van algemeen belang vanwege de cultuur-en architectuurhistorische waarde als zijnde een als éénheid ontworpen en tevens gaaf bewaard gebleven blok woonhuizen in Neo-Renaissance stijl, alsmede vanwege de beeldbepalende ligging in de gevelwand langs de Kleine Houtweg, pal tegenover het Frederikspark.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1899
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden