Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513384
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82745/172
Kadastrale aanduiding
Haarlem B 3074
Kenaupark 7, 2011 MP te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

Op hoek van Kenaupark en Kenaustraat gelegen VILLA in eclectische trant. De villa werd rond 1880 gebouwd ter plaatse van een enige jaren eerder gebouwde villa die spoedig weer verdween. Deze verdwenen villa maakte deel uit van een reeks van drie enkele en twee dubbele neo-classicistische villa's met mezzanino's aan de noordzijde van het Kenaupark, waarvan een deel gaaf bewaard is gebleven. De villa ontstond dus niet als oorspronkelijk onderdeel van het Kenaupark, maar maakt hiervan door architectuur en situering een beeldbepalend deel van uit. Het Kenaupark ontstond vanaf 1865 als Haarlems villapark naar stedebouwkundig ontwerp van J.D. Zocher jr. in Engelse landschapsstijl.

Omschrijving

Op L-vormig grondplan gebouwde villa ter hoogte van twee bouwlagen met mansardekap in Maasdekking. De L-vormige bouwmassa is met de binnenhoek gericht op het zuidwesten en met de beide lange buitenzijden op het noordoosten. Deze buitenzijden bevatten elk vier vensterassen. De binnenhoek heeft een gevelvlak ter breedte van twee vensterassen en een haaks hierop geplaatst gevelvlak ter breedte van één vensteras. De zuid- en de westgevel hebben elk twee vensterassen. De westgevel heeft ter hoogte van de parterre een erker over de gehele gevelbreedte. Op deze erker bevindt zich een plat met balustrade.

De villa is opgetrokken in rode baksteen, die op een aantal punten door geabstraheerde pilasters wordt geleed. Deze pilasters zijn net als de decoratie in de lateien en ontlastingsbogen in een gladde cementpleister uitgevoerd. Het muurwerk wordt aan de bovenzijde door een rondomgaand hoofdgestel afgesloten.

De houten vensters, die op de parterre zijn getoogd, zijn voorzien van T-vormige schuiframen en dubbele scharnierende terrasdeuren. De hoofdingang bevindt zich aan de westzijde en is voorzien van de oorspronkelijke paneeldeur. In het westelijk dakvlak bevindt zich een dakkapel onder klein fronton en voorzien van een klein rond venster.

De erfafscheiding bestaat aan de straatzijden uit een rijk gedecoreerd ijzeren tuinhek.

Waardering

De in hoofdvorm en detaillering gaaf bewaard gebleven villa is van algemeen belang vanuit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt; voorts is de villa van algemeen belang vanwege de ensemblewaarde als later toegevoegd onderdeel van de villabebouwing die in relatie tot de landschappelijke aanleg van het Kenaupark tot stand kwam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden