Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513386
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82745/103
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haarlem B 3705 A1
Haarlem B 3705 A2
Haarlem B 3705 A3
Haarlem B 3705 A4
Haarlem B 3705 A5
Haarlem B 3041
Haarlem B 3050
Kenaupark 12 A, 2011 MT te Haarlem
Kenaupark 14 A, 2011 MT te Haarlem
Kenaupark 12, 2011 MT te Haarlem
Kenaupark 14, 2011 MT te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

In overhoekse situering bij de zuidwestelijke entree van het Kenaupark en als onderdeel van dit villapark gebouwde DUBBELE VILLA in eclectische trant. Het Kenaupark ontstond vanaf 1865 als Haarlems villapark naar stedebouwkundig ontwerp van J.D. Zocher jr. in Engelse landschapsstijl. Het pand behoort tot de bouwstroom die tussen 1867 en 1880 resulteerde in de realisering van twaalf vrijstaande villa's, vier dubbele villa's en twee aaneengesloten bouwblokken die respectievelijk negen en vier herenhuizen bevatten.

Omschrijving

Symmetrisch opgezette dubbele villa op rechthoekig grondplan en bestaande uit souterrain, bel étage, verdieping en kapverdieping. Het rechthoekige pand heeft een gevelbreedte van zes vensterassen, de beide zijgevels zijn ter breedte van drie vensterassen. Tegen elke zijgevel is een rechthoekige verdiepingloze aanbouw ter breedte van één vensteras geplaatst. Boven het rondomgaand hoofdgestel bevindt zich een gebroken schilddak met rode Hollandse pan op de onderste dakvlakken en zink aan de bovenzijde. In de onderste dakvlakken aan de voorzijde bevinden zich twee dakkapellen, respectievelijk boven de tweede en vijfde vensteras. De voorgevel wordt ter hoogte van deze vensterassen geleed door risalieten. Ter hoogte van de verdieping heeft elke risaliet een op twee hermen rustend balkon met rijk gedecoreede balustrade.

De dubbele villa is opgetrokken in witgepleisterde baksteen binnen een structuur van cordonlijsten en geabstraheerde pilasters. Het pleisterwerk van de tussenliggende muurvlakkken is behandeld alsof blokken natuursteen zijn gestapeld. De schuifvensters zijn merendeels voorzien van T-ramen, de balkons zijn bereikbaar via dubbel openslaande deuren die eveneens T-vormig zijn. In de op maaiveldhoogte gelegen ingangen bevinden zich paneeldeuren met ijzeren vensterharnassen.

De erfafscheiding bestaat aan de straatzijde uit een ijzeren tuinhek op een lage muur in rode baksteen.

Waardering

De in hoofdvorm en detaillering gaaf bewaard gebleven dubbele villa is van algemeen belang vanuit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt alsook vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de villabebebouwing die in relatie tot de landschappelijke aanleg van het Kenaupark tot stand kwam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1867
1880
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden