Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513675
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82787/7
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Raalte A 4128
't Reelaer 5, 8102 PX te Raalte
't Reelaer 7, 8102 PX te Raalte

Omschrijving

Inleiding

KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING behorend bij landhuis 't Reelaer (monumentnummer 333587), gelegen op het gelijknamige landgoed. 't Reelaer werd in 1911 door het echtpaar van Welderen-Hoevenaer als zomerverblijf gekocht. De Zwolse architect H. Meyerink paste het huis tussen 1911 en 1913 aan de wensen van de nieuwe bewoners aan. Het noordelijk van het huis gelegen koetshuis annex dientswoning is in dezelfde periode gebouwd, eveneens naar ontwerpen van Meyerink in een op de Cottagestijl geïnspireerde bouwstijl.

Omschrijving

Het op U-vormige grondslag opgetrokken gebouw bestaat uit een rechthoekig hoofdvolume van twee bouwlagen en twee vooruitspringende zijvleugels van één bouwlaag. Tegen de beide zijgevels van het hoofdvolume zijn lagere plat afgedekte aanbouwen geplaatst. Het hoofdvolume heeft een met Tuile du Nord pannen gedekt iets concaaf gewelfd schilddak met overstek; de twee noord-zuid geplaatste zijvleugels hebben met Tuiles du Nord gedekte schilddaken. Onder de dakrand van deze twee vleugels en van het hoofdvolume een gemetseld fries. Alle bouwdelen zijn opgetrokken in roodbruine machinale baksteen.

De voor- en achtergevel (Z en N) van het hoofdvolume worden gekarakteriseerd door een hoog opgemetselde, door het dakvlak brekende middentravee, aan de zuidgevel onder gewelfd dak, aan de noordzijde onder plat dak.

In beide gevels in deze middentravee op de begane grond een dubbele houten deur met vensters; boven de deuren op de verdieping een driedelig venster met bovenlichten. In de zuidelijke geveltop een venster met roedenverdeling, in de noordelijke een dubbel luik met vensters onder hijsbalk.

In de zuidgevel aan weerszijden van de middentravee voorts een horizontaal meerruits venster (begane grond) en een verticaal venster met meerruits bovenlicht (verdieping). In de zijgevels, de achtergevel en de vier vleugels bevinden zich vensters van hetzelfde type als in de voorgevel. In de westgevel van het hoofdvolume bovendien twee ronde vensters. De tegenover elkaar liggende gevels van de zijvleugels hebben een hoog opgemetselde door het dakvlak brekende middentravee onder een plat dak. De middentravee van de westgevel heeft een deur onder bovenlicht waarboven een dubbele laaddeur met vensters onder een hijsbalk. De entree wordt geflankeerd door twee horizontale vensters. In de zijgevel een dito venster. De middentravee van de tegenoverliggende gevel heeft een deur met bovenlicht onder een verticaal openslaand venster. De overige vensters met bovenlicht in voor- en zijgevel van deze vleugel zijn behangen met luiken.

Waardering

KOETSHUIS annex dienstwoning van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als monumentaal koetshuis in een op de Cottagestijl geïnspireerde bouwstijl

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met 't Reelaer

- vanwege de gaafheid van het exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden