Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513829
Complexnummer
513827 - Machinegebouw
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82779/55
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haren M 3770
Haren M 3771
Haren M 3772
Haren M 3773
Grootslaan 5, 9751 WG te Haren Gn
Grootslaan 7, 9751 WG te Haren Gn
Grootslaan 9, 9751 WG te Haren Gn
Grootslaan 11, 9751 WG te Haren Gn

Omschrijving

Omschrijving

Drie bouwlagen hoog, geheel onderkelderd FILTERGEBOUW opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in gepleisterd beton, gestort door de Hollandsche Maatschappij tot het maken van werken in gewapend beton te 's Gravenhage. Op het platte dak bevinden zich vier luchtkappen gedekt met golfplaat en op de noordwesthoek een kleine extra verdieping met plat dak, stalen deur en acht dubbele gevelopeningen met draadglas. De westgevel heeft een van de grond af gestorte betonnen ontluchtingspijp op vierkante grondslag, die boven het dak uitsteekt met natuurstenen afdekplaat, een rooster en een buishekje.

De gevels worden geleed door betonnen lisenen met op de beide verdiepingen dubbele, staande gevelopeningen met lamellen van glas om de wind door te kunnen laten en op de begane grond iets kortere, dubbele gevelopeningen deels met lamellen van glas en deels met draadglas. De beide kopgevels (oost en west) hebben op de begane grond een stalen deur. De achtergevel (zuid) heeft op de tweede verdieping twee stalen deuren met bovenlicht met draadglas en betonnen balkon zonder hek. Aan deze gevel bevindt zich een twee bouwlagen hoge aanbouw (niet origineel).

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de oorspronkelijke indeling in reinwaterkelder, vier nafilters, vier voorfilters en helemaal bovenin de spoelbak. De houten blinden voor de gevelopeningen, en het buizensysteem.

Waardering

Filtergebouw van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een in beton gestort filtergebouw uit 1911

- als voorbeeld van een gebouw gestort door de Hollandse Maatschappij tot het maken van werken in gewapend beton, 's Gravenhage - vanwege de functionele, strakke vormgeving

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het pompgebouw

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513827. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1911
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing