Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513849
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82779/146
Kadastrale aanduiding
Haren K 8926
Westerse Drift 95, 9752 LD te Haren Gn

Omschrijving

Inleiding

VILLA met aangebouwde SCHUUR gebouwd in 1930 door de architecten J. Kuiler en L. Drewes in opdracht van J.E.C. Kuiler waarin elementen zijn te herkennen uit de Amsterdamse Schoolstijl en de Engelse landhuisstijl. In 1942 werd het terras aan de linkerzijde dichtgezet, twee openslaande deuren in de achtergevel geplaatst en een extra slaapkamer op zolder afgetimmerd. In 1995 is een bouwaanvraag ingediend voor het vergroten van de woning aan de achterzijde in overeenkomstige stijl; deze verbouw heeft echter nog niet plaatsgevonden. De vrijstaande garage (1941) en de carport en berging (1988), gelegen aan de achterzijde van het perceel, komen wegens teveel verbouw en te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De villa is gelegen op een langgerekt deels omhaagd perceel met veel boombeplanting in een villabuurt (jaren dertig) met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde.

Omschrijving

De één verdieping hoge VILLA met aangebouwde SCHUUR op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in gesinterde baksteen; de voorgevel is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen. Het landhuis wordt gedekt door een samengesteld overkragend schilddak met rietdekking; niet-originele nokvorsten; geelbakstenen schoorsteen; dakkapel aan de zuidzijde met tweedelig venster, aan de noordzijde met nieuw venster en aan de achterzijde een niet-originele langgerekte dakkapel (oorspronkelijk één). De gevels worden geleed door liggende vensters.

De entree in portiek bevindt zich in het risalerende geveldeel van de voorgevel (oostzijde), dat aan de bovenzijde is beschoten en doorloopt boven de gootlijst. De entree bestaat uit een houten paneeldeur waarin glas; rechts een hoge rechthoekige gemetselde bloembak waarboven een uitkragend betonelement; hardstenen stoep. Boven de entree een klein liggend venster met roedenverdeling waarvoor een bloembak op houten klossen; op de hoek een geometrische decoratie. Aan de linkerzijde van het risaliet een smal staand venster waarboven een liggend venster waarin glas-in-lood waarvoor een bloembak op houten klossen. In het linker geveldeel een liggend venster ondersteund door drie houten blokken waarvoor een gemetselde rechthoekige bloembak. De linkerzijde wordt afgesloten door een gemetselde hoge bloembak. Rechts van de entree de schuur, die naar voren springt; beschoten gevels op een trasraam van gesinterde baksteen. In zowel de voor- als zuidgevel een liggend venster waarin glas-in-lood.

In de zuidgevel rechts het niet-originele dichtgezette terras en een driedelig venster.

In de achtergevel (westzijde) links twee houten niet-originele terrasdeuren onder een houten luifel waarvoor een niet-originele stoep; links een niet-origineel overdekt terras; rechts twee liggende vensters.

In de noordgevel twee staande vensters met tweedelig bovenlicht. In de noordgevel van de naar voren springende schuur een niet-originele deur en een lage schuin aflopende steunbeer op hoek.

Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming in aanmerking.

Waardering

Villa met aangebouwde schuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met aangebouwde schuur uit 1930 in de provincie Groningen in een Amsterdamse School- en Engelse landhuisstijl

- vanwege de goed geproportioneerde en opvallende vormgeving en detaillering van met name de voorgevel

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- als zeer goed voorbeeld van het oeuvre van Kuiler en Drewes

- vanwege de opvallende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
exact
verbouwing
1942
1942
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Expressionisme
invloeden