Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514105
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82667/185
Kadastrale aanduiding
Sneek A 3671
Sneek A 3670
Stationsstraat 9, 8601 GB te Sneek
Stationsstraat 11, 8601 GB te Sneek

Omschrijving

Omschrijving

Inleiding

Dubbel WOONHUIS, gebouwd omstreeks 1920 in de stijl van het Expressionisme naar een ontwerp van Arjan Goodijk. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de Stationsstraat, een deftige straat die de stad verbindt met het station en die sinds de aanleg van de spoorlijn in 1883 tot ontwikkeling is gekomen. Inwendig bezit met name nr. 9 waardevolle interieuronderdelen, waaronder glas-in-lood ramen afkomstig uit het atelier W. Bogtman.

Omschrijving

Fors rechthoekig blok met ingesneden hoeken, opgetrokken in donkerrode baksteen en gedekt door een schilddak met grijze verbeterde Hollandse pannen; forse bakgoot met overstek en decoratieve rand van metselwerk. Erkers op de hoeken aan voor- en zijgevel; uitbouw (berging annex bijkeuken) aan achterzijde. Voorgevel. Centraal in de voorgevel de entrees tot beide woningen, elk in portiek en met hardstenen stoep. Boven elke portiek een bovenlicht, omlijst door driehoekig siermetselwerk, aan de bovenzijde afgewerkt met gedecoreerde loodslab; daarboven een venster met afgeschuinde hoeken; in het dakvlak een dubbele houten dakkapel. Links en rechts van de entrees op de begane grond en op de verdieping, driedelige vensters met bovenlichten; in de hoekerker op de begane grond en op de verdieping, gekoppelde vensters met bovenlichten. Zijgevels: op de begane grond openslaande deuren met zij- en bovenlichten, grenzend aan een verhoogd, ommuurd terras met een gemetselde trap naar de tuin; hierboven op de verdieping een dubbel venster met bovenlicht; in de hoekerker aan de achterzijde op de begane grond en op de verdieping drie vensters met bovenlichten. Achtergevel: op de begane grond drie vensters; op de erfscheiding de aangebouwde berging met toegang; dakterras met gemetselde borstwering. Op de verdieping twee hoge vensters ter hoogte van het trapbordes en een deur naar het dakterras. In het dakvlak twee houten dakkapellen. INTERIEUR. Van de beide woonhuizen is het interieur van nr. 9 het meest gaaf bewaard gebleven. Daarin onder meer: in de hal een tegellambrizering, groen met zwart; granieten vloer; doorgang met keperboog; originele deuren en binnenkozijnen met lijstwerk; plafonds met getrapte lijst; schuifdeuren; glas-in-lood bovenlichten; in de vensters van het trapbordes is de afbeelding van een zeilschip. In het minder gaaf bewaarde interieur van nr. 11 zijn onder meer nog van belang de tegellambrizering in de hal en enig glas-in-loodwerk.

Waardering

Het dubbele woonhuis aan de Stationsstraat te Sneek, ontworpen omstreeks 1920 door architect Arjan Goodijk, is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege de architectonische gaafheid van ex- en interieur;

- vanwege de aanwezigheid van waardevolle glas-in-loodvensters;

- vanwege de ligging aan de deftige Stationsstraat; - voor het aanzien van de omgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1923
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Goodijk, A. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur