Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514186
Complexnummer
514184 - Merwedekanaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82673/36
Kadastrale aanduiding
Utrecht S 2293
Utrecht S 2294
Utrecht S 2147
Kanaalweg 80, 3533 HG te Utrecht
Kanaalweg 82, 3533 HG te Utrecht
Kanaalweg 79, 3533 HG te Utrecht
Kanaalweg 81, 3533 HG te Utrecht

Omschrijving

Omschrijving

Vier DIENSTWONINGEN onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, uit ca 1900, uitgevoerd als twee geschakelde woonhuizen, nagenoeg aan elkaar gelijk. Elk bouwblok bezit een rechthoekige plattegrond, is in baksteen opgetrokken en telt één bouwlaag onder een, met tuile du Nord belegd mansardekap; nokrichting loodrecht op de straat. De panden zijn onderling verbonden door een laag bakstenen muurtje dat als erfafscheiding in het verlengde van de straatgevel ligt.

Voorgevels (nd/o) aan straatzijde, vier venstertraveeën breed; zijgevels eveneens vier traveeën breed, hierin bevindt zich de ingang. Gevels onder meer voorzien van ter hoogte van verdiepingsvloer, omlopend siermetselwerk van in gele baksteen uitgevoerde zeshoeken. In de voorgevel, boven de vier beluikte 2x(1+2)ruits schuiframen, een venster van het type 'melkmeisje' met aan weerszijden ruitvormig siermetselwerk. De gevel wordt afgesloten door een op doorgestoken gordingen rustende windveer met makelaar. In de langsgevel waarin de twee gekoppelde paneel voordeuren met deurrooster onder een bovenlicht, komen links en rechts een T-schuifraam voor met luiken. In het dakschild twee platgedekte dakkapellen.

Waardering

Twee dubbele dienstwoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en eenvoudig voorbeeld van een dienstwoning. Van ensemble waarde als onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op de hoek met Ravellaan en nabij de kruising Leidsche Rijn en Merwedekanaal.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514184. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver